Rendőrség

2019.08.04. 10:00

Síp, súlyzó, sikerek

Sokat megélt hely. A törökdúlás után 32 hajdúcsalád népesítette be újra, majd gazdaságpolitikai döntések növesztették naggyá.

Illusztráció

A múlt században ipari bázissá fejlesztett Tiszaszederkény, majd Leninváros ma Tiszaújváros néven ismeretes, és a rend egyik bástyája a Bükk-vidék keleti szélén.

Képzett vitézekből sincs hiány: több szempontból is kivételes erők csoportosultak a rendőrkapitány köré.

– A Tiszaújvárosi Rendőrkapitányság az alá rendelt Mezőcsáti Rendőrőrssel a két város mellett további 22 település, jellemzően aprófalvak közbiztonságáról gondoskodik – kezdte Kalapos István ezredes, rendőrkapitány, aki több mint tíz éve tölti be pozícióját. – Az állomány feladatköre kettős: egyaránt tudunk kellő jelenlétet biztosítani, differenciált, lakossági igényeknek megfelelő intézkedéseket foganatosítani a 600–1000 fős falvakban, mint a 16 ezres Tiszaújvárosban. Itt nem pusztán a magasabb lélekszám igényel kiemelt figyelmet, de a stratégiai jelentőségű petrolkémiai és más vegyi létesítmények, a hőerőmű is. A település ad otthont minden évben a Triatlon Nagyhétnek és a Triatlon Világkupának, további sportrendezvényeknek, a Tiszaújvárosi Tavaszi Fesztiválnak és karácsonyi ünnepségsorozatnak, melyek biztosítása, az érkező tömegek kezelése szintén a mi feladatunk. Az elmúlt évek során megfelelően kidolgoztuk a rendezvények problémamentes lebonyolítását. Évek óta részt veszünk Hejőkeresztúron a IV. Béla Általános Iskola diákjainak a táboroztatásában. Ez a speciális pedagógiai módszerekkel dolgozó intézmény jól tanuló, hátrányos helyzetű diákok számára teremt felzárkóztató jelleggel lehetőséget a közösségi beilleszkedéshez. Az általánosan jellemző proaktív szemlélet a mindennapokban is érvényesül: jó kapcsolatot alakítottunk ki a szórakozóhelyek személyzetével, jelzéseik sokszor segítik munkánkat. Az összevont közrendvédelmi és közlekedési járőrtevékenység során célzott útvonalak bejárásával, ismétlődő ellenőrzésekkel leszorítottuk a balesetek számát. Az agresszív balesetokozókat eltiltjuk a járművezetéstől. Tapasztalataink szerint ennek erős visszatartó ereje van. A közlekedésen, illetve a közterületeken kívül is élünk a megelőzés biztosította lehetőségekkel. Problémás életközösségeknél megelőző távoltartást léptetünk érvénybe komolyabb baj kialakulásának elkerülése érdekében. Az állományt ideális összetételűnek tekintem: megfelelő arányban képviseltetik magukat rutinos, kipróbált kollégák és bizonyítani akaró munkatársak. Tevékenységünkkel elégedett a városvezetés, amely nemcsak elviekben támogatja munkánkat, de önkormányzati hozzájárulással újult meg például a kapitányság edzőterme is. E hivatás egyik alapja a magabiztos, hathatós kiállás. Nem üres erődemonstrációra gondolok, inkább megelőzésen alapuló felfogásunk sorába illeszteném a jó fizikai állapotban lévő rendőr látványát – fellépése önmagában rendet teremthet.

A rendőrkapitányságon a sport kiemelt jelentőségű. A kondigépeket az ezredes is nyüstöli. Szerinte a közös sporttevékenység kiváló és közvetlen kapcsolatteremtési lehetőség vezetők és beosztottak között, hatékonyabbá teszi a napi szolgálatot. Ha kivételes erőkről beszélünk, megkerülhetetlenek a kollektívából kikerülő, hivatalosan is legerősebb magyar zsaruk. Amellett, hogy a tiszaújvárosiaktól évek óta gyakorlatilag elvehetetlen a megyei fekvenyomóversenyek bajnoki címe, idén országos viszonylatban is rátettek egy lapáttal. A júniusban megrendezett Magyarország Legerősebb Rendőre versenyen Németh Szabolcs törz­szászlós lett az első. Persze emellett a kollektíva jegyez eredményes sportlövőt, úszót, futócsapatot és triatlonistát is sorai között. Utóbbi, Vizi Viktória hadnagy, nyomozó edzésmódszerei helyett ezúttal mást ismertet:

– Több zaklatásos esettel foglalkoztam az utóbbi időben, ezeket összevetve a jelenség természetrajzát igyekeztem megérteni. Általában kapcsolatok megszűntekor üti fel a fejét ez a bűncselekménytípus, amihez az vezet, hogy az egyik fél nem tudja elfogadni a másik döntését. Talán az elkövető nem is tudja, hogy napi több tucat telefonhívásával, akár több száz üzenetével, nemkívánatos felbukkanásaival normaszegést követ el. Érdekes keresztmetszetet mutat a gyanúsítottak köre: iskolázottságra való tekintet nélkül, férfi és nő egyaránt megfordult már a kihallgatottak között. A hatósági szó, illetve komolyabb, ismétlődő esetben a rendelkezésünkre álló szankciók alkalmazása – pénzbüntetés, megrovás, pártfogó felügyelő kirendelése – kijózanító hatással van a gyanúsítottakra.

A súlyosabb, kiemelten üldözendő bűncselekmények felderítésében kimondottan jól állnak a tiszaújvárosiak.

– Május végén egy söröző pultosát rabolták ki, a brutális, vascsővel elkövetett támadás következtében eltört a nő egyik karja – tájékoztatott Kovács Máté őrnagy, rendészeti osztályvezető. – Maleczky Péter századossal, a körzeti megbízotti alosztály vezetőjével láttunk neki a felderítésnek. Rendszereztük az elkövetés körülményeit, számba vettük a potenciális elkövetők csoportját, és találtunk egy fontosnak tekinthető nyomot. Miskolci kollégáink korábban eljárást folytattak egy férfi ellen, aki azzal a módszerrel „dolgozott”, mint a mi elkövetőnk: megbújva várta ki az alkalmas pillanatot. Korábban lakásokba surrant be, ekkor a tulajdonosok eltűnésére időzített. Ezúttal a sértett felbukkanását várta egy kuka mögött, és a különbség ellenére tettünk egy próbát. A 31 éves körömi R. Gábort napok alatt elfogtuk, és megtaláltuk nála a rablásból származó, egyedi mobiltelefont. A férfi beismerte tettét, a bíróság elrendelte letartóztatását.

Ha elkötelezettségről és további erők mozgósításáról van szó, a közlekedésiek sem maradnak el kollégáiktól. Vajas Norbert zászlós, baleseti helyszínelő, a tavalyi országos szakmai verseny negyedik helyezettje idén dobogós helyet tűzött ki maga elé. Ehhez KRESZ-értelmezési szakkönyvet vett, emellett a napi gyakorlatban elemzi és üldözi a kihágásokat.

– Régi és új eszközöket egyaránt alkalmazunk a balesetek visszaszorítására – magyarázta a zászlós és Lipták Ferenc százados, közlekedési osztályvezető. – Kiemelt gócpontokon a közelmúltban átadott okos zebrák, azaz LED-es fényjelzővel ellátott kijelölt gyalogos-átkelőhelyek védik a gyalogszerrel közlekedőket. A modern technika mellett hadrendbe állítottunk egy elfeledett rendőri eszközt is: a sípot, kisebb fegyelmezetlenségek esetén ez is megfelelő hatással bír. A nyári szezonban kiemelten figyelünk a közterületeken, igyekszünk megóvni saját lakosságunk és a hozzánk látogató turisták épségét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában