boon.hu video

2024.02.26. 18:31

Mutatjuk, kik lettek a legkreatívabbak! (fotók, videó)

A Miskolci Akadémiai Bizottság ülésén átadták az innovációs díjakat.

Pap Gyula

Kocsis Károly MAB elnök, Dr. Barkóczi István FUX Zrt., Sedlák Renáta CreativEnergy Kft., Bihall Tamás BOKIK elnök

Fotó: Ádám János

Az Észak-magyarországi Innovációs Díj egy szakmai és erkölcsi elismerés, plakett és oklevél formájában. A díjat első alkalommal 2024 januárjában hirdették meg a három vármegye kamarái a vállalkozások körében. A szakértői bírálat lezajlása után a díjakat hétfőn a MAB közgyűlése keretében adták át a CreativEnergy Kft. és a FUX Zrt. képviselőjének.

Beszámoló és díjátadás

Kocsis Károly akadémikus, az MTA MAB elnöke megnyitója után köszöntőt mondott Kollár László akadémikus, az MTA főtitkára. Beszámoló hangzott el a szervezet 2023. évi tevékenységéről és tájékoztatás a 2024. évi tervekről Kocsis Károly akadémikus, az MTA MAB elnöke a MAB szakbizottságainak elnökei a MAB klubjainak elnökei tolmácsolásában. Előadást tartott Barkóczi István, a BOKIK alelnöke, a FUX Zrt. igazgatótanácsának elnöke „Vállalati innováció - válasz a piac kihívásaira” címmel.

A díjátadás során gazdára talált az Észak-magyarországi Innovációs Díj. A Magyar Tudományos Akadémia Területi Bizottsága és az Észak-magyarországi Kereskedelmi és Iparkamarák – a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei, a Heves vármegyei és a Nógrád vármegyei – 2023-ban állapodtak meg az Észak-Magyarországi Innovációs díj meglapításáról – hagyományteremtő céllal. A megállapodás értelmében az MTA Miskolci Területi Bizottsága és az Észak-magyarországi kereskedelmi és iparkamarák közösen Észak-magyarországi Innovációs Díj pályázatot hirdetnek évente az innovatív technológiában és/vagy termékfejlesztésben kiemelkedő vállalkozások számára.

Az Észak-magyarországi Innovációs Díj célja a nemzetgazdasági szinten vagy Észak-Magyarországon kiemelkedő eredménnyel járó termékfejlesztést, technológiafejlesztést, informatikai rendszerfejlesztést, szolgáltatásfejlesztést célzó tevékenység elismerése.

A cégekről

A CreativEnergy Kft.

A CreativEnergy Kft. alapításának dátuma: 2009.12.11. A cég székhelye 2022.10.19. óta a 3530 Miskolc, Petőfi utca 45. szám alatt található, Miskolc egyik ikonikus épületében. A felújításnál a fő szempont az volt, hogy a legújabb épületgépészeti megoldásokkal egy élhető közösségi teret hozzanak létre az itt dolgozó emberek számára. A cég főtevékenysége, a Víz-, gáz-, fűtés-, légkondicionáló-szerelés, ehhez kapcsolódva évek óta fontos területünk a kutatás-fejlesztés is. 2017-ben a” sziget üzemű energiakonténerünkkel”, megnyerték az országos Greennovációs nagydíjat. A cég ügyvezetője és egyben tulajdonosa: Sedlák Gábor. 2022 árbevétele: 1 848 801 000 HUF, létszáma 28 fő (2024). Tevékenységüket több cégben végzik, jelenleg több mint 50 kollégát foglalkoztatnak. Munkatársaik mintegy 70 százaléka fizikai állomány, 30 százalék pedig mérnöki, műszaki feladatot lát el, illetve működteti a gépházat, azaz a komplett adminisztrációt.

A Hőszivattyús gáztisztító berendezés egy hosszú fejlesztési folyamat eredményeként született meg, az Elektronikai Mechanikai Innovációs Kft., Bányai József és a CreativEnergy Kft., Sedlák Gábor közös, kutatás-fejlesztési együttműködéseként. Az általuk kifejlesztett és telepített ipari prototípus hőszivattyús gáztisztító berendezés 2023-ban kiemelkedő műszaki és gazdasági innovációs teljesítményt nyújtott a környezetvédelmi és fenntarthatósági szempontok figyelembevételével. Jelen pillanatban termékesítés folyamata alatt áll a hőszivattyús gáztisztító berendezésük, de már tesztelik az egyedi vákuumdesztillációs víztisztító gépüket, illetve a villamosenergia ipari méretű tárolásában is van egy közel hat éve tartó kutatásuk, ahol az eredmények igen kecsegtetőek.

FUX Zrt.

A Fux Zrt. jogelődje a FUX Kft. 1991-ben alakult. A társaság több mint 30 éves története a folyamatos kutatás-fejlesztés és az innováció története. Az alapításkor emelés- és rögzítéstechnikai eszközöket gyártottak, majd 1995-ben megkezdték a szabadvezetékek gyártását. Ezzel sikerült betörni a villamosenergia-iparba, ami magával hozta a folyamatos bővülés, fejlődés lehetőségét. A 4 fővel indult vállalkozás mára már a szabad- és szigeteltvezeték-gyártás meghatározó vállalkozása Európában. Több mint 180 főt foglalkoztatnak, árbevételünk 2023-ban megközelítette a 30 milliárd forintot, aminek 75 százaléka exportból származik. A társaság 18 európai országba szállítja szabad- és szigetelt vezetékeit. Meghatározó partnerországaik a következők: Németország, Ausztria, Csehország, Szlovákia, Románia, Szlovénia, Horvátország és a skandináv államok. Bár nagyságát tekintve a FUX közepes vállalkozásnak számít, de az európai gyártók közül az egyik leginnovatívabb cég a szakmában. Kimagasló innovációs teljesítményükkel több elismerést érdemeltek ki, így – egyebek között – 2002-ben a Gábor Dénes díjat, 2004-ben és 2011-ben az Észak-magyarországi Regionális Minőségi Díjat, 2020-ban a Magyar Innovációs Szövetség „Innovációs díját”, 2021-ben pedig az Ipari Innovációs Díjat.

Videós tartalmaink továbbra is megtalálhatóak a YouTube csatornánkon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!