Kevesebb lehet

2023.08.08. 14:00

Nem kedvez az extrém időjárás idén a pálinkának

Nincsenek könnyű helyzetben idén a pálinkafőzdék: míg tavaly a szárazság, ez évben a csapadék okozhat gondokat.

Soós Péter

Nem minden gyümölcsfajtából lesz annyi pálinka idén, mint a korábbi években

Fotó: Szendi Péter

Miskolci pálinkafőzdéket kerestünk meg, milyen szezonra számítanak idén. Szász István, a Komlóstetői Pálinkafőzde tulajdonosa érdeklődésünkre elmondta, a baracktermés valóban gyatra volt, szinte alig volt „szednivaló” a környéken, a körtére és az almára viszont kevesebb panasz volt. „A meggyről és a cseresznyéről is azt tudom mondani, hogy kevesebb, mint tavaly. 2022-ben nagy szárazság volt, idén pedig a sok csapadék miatt lefagyott a virág. Az extrém időjárás okoz gondot. A szilváról még nem tudok nyilatkozni, az később lesz aktuális” – mondta a cégtulajdonos. 

Kevés a gyümölcs 

A FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács honlapján kedden közzétett összefoglaló szerint ebből a gyümölcsből a közepesnél gyengébb, 40-50 ezer tonnás szilvatermés várható idén Magyarországon. „Kevesebb a gyümölcs, arra tudok tippelni, hogy idén eső alatt-után szedték, ez lehet az oka. Alacsonyabb a szárazanyag-tartalmuk. A barack kevés volt, a meggy több, de a tavalyihoz képest nem hozzák a klasszikus aromavilágot sem. A régi fajtákból jobb a termés, az újakból kevésbé. Persze az időjárás nagyban befolyásolja, egyszer ilyen, máskor olyan, nehéz kiszámítani – mondta Katona Zoltán főzőmester. 

Itt lehet a legjobb 

A FruitVeB által közzétett jelentés szerint a kilátások országrészenként és fajtánként eltérőek; a pontos becslés nehéz, de a termőterület többségét kitevő dunántúli, Pest és Bács-Kiskun vármegyei termesztőkörzetekben többnyire gyenge termés ígérkezik, a közepesnél jobb csupán az északkeleti térségben várható. Magyarországon majdnem hatezer hektár a szilva termőterülete, bár 10 éve még megközelítette a 8 ezer hektárt. A termés évi 60-65 ezer tonna, jó években csaknem 80 ezer tonna is lehet, 2020-ban viszont alig 25 ezer tonna jött össze. A tavaszi fagyok kedvezőtlen hatása az utóbbi években egyre jelentősebb, a terméskilengések kiszámíthatatlanná teszik a piacot. 

A termés felét hasznosítják 

A kivitel emiatt jelentősen csökkent, a 2020 előtti 8-12 ezer tonnáról mostanáig 2-4 ezer tonnára esett vissza. Az import nem jelentős, az utóbbi 5 évben 1-2 ezer tonna körül alakult. A belföldi termésnek körülbelül a felét hasznosítja a feldolgozóipar. A szilva főszezonja augusztusban kezdődik, a termelői árak eddig a tavalyi szinten vagy kicsivel magasabban alakultak.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!