Fórum

2023.05.18. 20:51

Több mint kétszáz a kisvállalkozás Arnóton

A fórum résztvevői aktuális információkról értesülhettek, és egymás tapasztalatait is megoszthatták.

NHK

Csöbör Katalin a térség országgyűlési képviselője szerint nagy szükség van a vállalkozásokra Arnóton is

Fotó: Bujdos Tibor

Az Arnóti Vállalkozók Fórumát tartották második alkalommal a település művelődési házában csütörtökön. Az első évekkel ezelőtt volt, de a rendezvény célja most is hasonló volt: hasznos ismereteket nyújtani a vállalkozók részére, illetve a konkrét pályázati lehetőségek ismertetése. 

A gazdaság megerősítésére törekszenek

Szinte mindenkit személyesen ismer már a teremben, hiszen nem először találkoznak a helyi vállalkozókkal – mondta Csöbör Katalin országgyűlési képviselő köszöntőjében. Hozzátette: nehéz időszakot élünk, a pandémiát egy háború követte, majd energia- és gazdasági válság, de mindezek ellenére a kormány intézkedéseivel arra törekszik, hogy megerősítse a magyar gazdaságot. Még úgy is, hogy az uniós források nagy részét, ami egyébként járna Magyarországnak, eddig nem kaptuk meg. Holott hazánk is befizet az Európai Unió közös kasszájába – tudatta a képviselő. 

Ha most nem is könnyűek a feltételek, mégis idejüket, energiájukat nem kímélve tevékenykednek a vállalkozók, akikre nagy szükség is van Arnóton, illetve Borsod vármegyében. Még hiányzik egy ipari park Valamennyi helyi vállalkozót, őstermelőket, egyéni és társas vállalkozásokat meghívtak az eseményre – hangsúlyozta Üveges István, Arnót polgármestere. Röviden ismertette a tanácskozás résztvevőivel a település adottságait. 

Zömében kisvállalkozások

A polgármester kitért arra, hogy régebben főként mezőgazdasággal foglalkoztak a lakosok, ami ma már csak részben igaz. Miskolc közelsége miatt sokan ingázó életmódot folytatnak, a település az otthonuk, de a városban dolgoznak. Zömében kisvállalkozások települtek Arnótra, melyek sokféle tevékenységet folytatnak. Ezek közül a legnagyobb 23 főt foglalkoztat. Ipari park híján nagy cégek egyelőre nem látnak potenciált a településben – jegyezte meg a polgármester. Hozzáfűzte: így az iparűzési adó is kevés. Fejlesztéseiket, beruházásaikat pályázatokból tudják fedezni. 

Támogatásokról és pályázati lehetőségekről

Az agrárium aktuális jogszabályi változásairól Cseh Tibor András, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének főtitkára adott tájékoztatást. A Miskolci járásban aktuális foglalkoztatási támogatásokról és szolgáltatásokról Tóth Péter, a B.-A.-Z. Vármegyei Kormányhivatal Miskolci Járási Hivatala Foglalkoztatási Osztályának vezetője beszélt. Aktuális pályázati lehetőségekről számolt be a 2023–2027 programozási időszakban a Bükk-Térségi LEADER Egyesület tervezési területén Nagy Lajos elnök. A Széchenyi Programiroda térségi irodavezetője, Fejes Richárd pedig a vállalkozások projektjeinek megvalósításához nyújtott támogatásokat ismertette a vállalkozói fórumon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!