Toborzás

2023.04.19. 09:33

Busszal hozzák a dolgozókat a kisfalvakból

A munkaerőpiacon az elmúlt időszakban jelentősen megnőtt a verseny a munkavállalókért az összeszerelő pozíciók esetében is.

ÉM

Látogatás a Boschnál

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (Bokik) HR Klubjának tagjai a közelmúltban a Robert Bosch Power Tool Elektromos Szerszámgyártó Kft.-nél jártak. A program résztvevői gyárlátogatáson vettek részt, amelynek témája az Ipar 4.0 és automatizálás a kéziszerszám- és e-bike akkumulátor gyártás területén volt. Emellett a Boschnál alkalmazott munkaerő toborzás és kiválasztás folyamatát ismerhették meg a vendégek.

Alkalmazkodási sebesség 

Melyek a fő paraméterek, amelyek jellemzik az Ipar 4.0 koncepciót és az automatizálást a kéziszerszám- és e-bike akkumulátor gyártás területén? - kérdeztük az esemény apropóján Fükő Lászlót, a Robert Bosch Power Tool Kft. ügyvezető igazgatóját. 

- Utunk elején az első 4.0 körüli elvárás az volt, hogy magas minőségi szint biztosítása mellett speciális termékportfóliót tudjunk versenyképes költségszinten előállítani, és rugalmasak legyünk a rendkívül ingadozó vevői igények teljesítése terén. Manapság a világ nagyon gyorsan változik, így a piac is folyamatosan és kifejezetten gyorsan változik. Ezeket a változásokat ehhez alkalmazkodva gyors reakcióidővel kell követnünk, és versenyképes költségszintet kell tartanunk termékeink számára. A másik irányvonal a nagy darabszámok legyártásra épített magasan automatizált gyártósorok hatékonyságának a növelése. Itt az ipar 4.0 a gyártás folyamatbiztonságát, az adatgyűjtést és a fellépő zavarok és hibák elemzésének magas szintjét hivatott biztosítani. Ezenfelül magasan automatizált belső logisztikával rendelkezünk, beleértve a raktározást, a termelési logisztikát, valamint a készáru-szállítást. Ezen a területen az adatátvitel nagymértékben automatizált, és a folyamatok valós időben tudnak alkalmazkodni a változásokhoz - fejtette ki az ügyvezető igazgató.

A siker záloga 

Tóthné Vankucz Mariannától, a Robert Bosch Power Tool Kft. HR vezetőjétől az tudakoltuk, hogy melyek a meghatározó tapasztalatok, jó megoldások a tömeges toborzás, kiválasztás és beillesztés területén? 

Több tényező határozza meg, hogy mennyire vagyunk sikeresek abban, hogy hosszútávon tömegeket tudjunk megszólítani és beintegrálni a szervezetünkbe.
Az egyik a munkáltatói márka. Kell, hogy az emberek ismerjenek, és megbízható munkáltatónak tartsanak minket. Figyelünk a munkatársainkra, klimatizált, tiszta munkakörnyezetben dolgoznak, dolgozói pihenők, kávézó és kantin áll a rendelkezésükre. Vonzó juttatási csomagot biztosítunk, és családbarát intézkedésekkel támogatjuk őket, amely arra is kiterjed, hogy a nálunk dolgozó párok esetén akár a műszakbeosztást is az ő kérésüknek megfelelően állapítjuk meg. Azt adjuk a munkavállalóinknak, amit ígértünk. Napjainkban nagyon könnyen terjednek az információk a közösségi médiában, és ha egy munkáltató nem valós képet fest magáról, annak hamar híre megy. 

A második fontos tényező a rendkívül gyors kiválasztási és beléptetési folyamat. Az összeszerelő kollégák kiválasztására egy központi szervezet alakítottunk ki, akik egységes feltételek szerint interjúztatnak, és az általuk kiválasztottak kerülnek a gyártási területekre. Toborzó központot hoztunk létre, ahol az interjú, a szerződéskötés, a foglalkozás-egészségügyi vizsgálat egy helyen zajlik. Ezzel elértük azt, hogy a kiválasztott jelölt a megjelenését követően akár már két nappal már megkezdheti a betanulását. 

Belépőink közül sokan először találkoznak azzal a helyzettel, hogy két nagy gyárcsarnok területén, több száz munkatárs között kell megtalálni a helyüket, elsajátítani új folyamatokat. Ebben belépő oktatás segíti őket, amelyet követően a HR támogató munkatársai az oktatás után megmutatják nekik a gyárcsarnokokat, érintve azokat a helyeket, amelyek fontosak lesznek számukra. HR-es munkatársaink elérhetőek a gyártási területekhez közel, és válaszolnak a kérdéseikre, igény esetén tanácsot adnak.

Létfontosságú a munkaerő 

A munkaerőpiacon az elmúlt időszakban jelentősen megnőtt a verseny a munkavállalókért az összeszerelő pozíciók esetében is. Ha a közeli településeken már nem találunk munkaerőt, ott kell keresni és toborozni, ahol elérhető. Mi ezt azokban a kis falvakban találtuk meg, amelyekből nehezen érhetők el a városok tömegközlekedéssel. Ezekre a településekre buszjáratokat indítottunk, és ingyen biztosítjuk az ingázás lehetőségét a kollégáknak - mondta el a szakember.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!