Csúcs befektetés

2023.02.17. 12:01

Hetven milliárd forintot hoz Miskolcra a német Bosch

Tízmilliárd forinttal támogatja a logisztikai központ építését és a gyártóbázis bővítését a magyar kormány.

Szaniszló Bálint

Csöbör Katalin országgyűlési képviselő, Szászi István, a magyarországi Bosch csoport vezetője és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter

Fotó: Máthé Zoltán

Csaknem 70 milliárd forintos beruházást hajt végre a Robert Bosch Power Tool Kft. Miskolcon, amelynek keretében 2024. végéig logisztikai központot hoznak létre a volt miskolci repülőtér helyén, illetve bővítik a kéziszerszám- és akkumulátorgyártást a városban működő Bosch-gyárban -  jelentette be Csöbör Katalin, a térség országgyűlési képviselője társaságában Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken. 

Szijjártó Péter megerősítette, hogy a német tulajdoni hátterű, hazánkban mintegy 20 ezer embernek munkát adó vállalat két fázisban megvalósuló projektjének értéke 70 milliárd forint, amihez az állam 10 milliárd forint támogatást nyújt.

Vonzó beruházási környezet 

Kiemelte, hogy az elmúlt három évben példátlan módon kétszer is teljesen a feje tetejére állt a világgazdaság, Magyarország azonban nem pusztán jól vizsgázott a rendkívül nehéz időszakban, hanem tavaly egyenesen „mesterhármast” ért el, megdöntve a foglalkoztatottság, a beruházások és az export rekordját is. „Ezzel sikerült azt a célkitűzésünket elérni, hogy Magyarország egyfajta lokális kivétel legyen abban a recesszióban, amely körülvesz minket” – szögezte le. Aláhúzta: a siker alapja a beruházások ösztönzése, a világ egyik legversenyképesebb adórendszerének fenntartása, amelyek nyomán hazánk nyújtja a legvonzóbb beruházási környezetet Közép-Európában.

Versenyben a világgal 

Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy 2022-ben minden nehézség ellenére is 4,6 százalékos növekedést produkált a gazdaság, hat egymást követő hónapban 4,7 millió felett volt a foglalkoztatottak száma, és 19 százalékos bővülést követően 142 milliárd eurót ért el a kivitel. Emellett – mint rámutatott – 6,5 milliárd eurónyi beruházás érkezett Magyarországra, amelyek magas hozzáadott értékű munkahelyeket teremtenek. A miniszter ezután leszögezte, hogy a Bosch 440 leányvállalattal rendelkezik a világ 60 országában, így különösen nagy eredmény, hogy a magyarországi fejlesztés mellett döntöttek.  

Kijelentette, hogy a cég beruházásai egyszerre szolgálják a kormány két célját, az újraiparosítást, illetve az elmozdulást a „Made in Hungary” felől az „Invented in Hungary” irányába. „Tehát a Bosch nem csak beruházási volument hoz Magyarországra, az elmúlt években egyébként több százmilliárd forint értékben, hanem beruházásaival a magyar gazdaság technológiai színvonalát is jelentős mértékben növeli” – közölte.  

Hozzátette, hogy Magyarország az elektromos motorral működő kéziszerszámok exportjában a világranglista 8. helyén áll, az elektromos motorral hajtott kézifűrészek esetében pedig a 6. helyen. Végül arra is kitért, hogy Magyarországon a német cégek alkotják a legnagyobb beruházói közösséget, így tavaly csúcsot döntött a kétoldalú kereskedelmi forgalom is, amely már november végére elérte a 60 milliárd eurót. Rámutatott: a magyar a világ 15. legnyitottabb gazdasága, az export adja a bruttó hazai termék (GDP) 80 százalékát, ami azt jelenti, hogy a külgazdaság alapvetően határozza meg az ország működését.

Miskolc tovább fejlődik 

Csöbör Katalin országgyűlési képviselő kiemelte, hogy Miskolc újabb olyan befektetéssel gazdagodik, amely hozzájárul gazdasági további fejlődéséhez és új munkahelyek létrehozásához. „A Bosch jövő év végéig egy csaknem 100 ezer négyzetméteres logisztikai és disztribúciós központot épít fel a város ipari parkjában. A felépült komplexum a vállalatcsoport meghatározó késztermékelosztó raktára lesz nem csak Magyarországon, de a kelet-európai régióban” – hangsúlyozta a képviselő. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!