Habos remények

2022.07.08. 11:30

Gyümölcsös ízzel jobban megy a sör is, nem baj, ha alkohol sincs benne

Az áremelés ellenére is nőhet idén a sörfogyasztás hazánkban. Erre számítanak a gyártók.

PGY

Fotó: Shutterstock

Hagyományosan nő a nyári hónapokban, a kánikula idején a sörfogyasztás. Hogy mi kerül a korsóba, vagyis a trendekben, sörtípusokban jelentős változás tapasztalható, nem mellékesen a fogyasztók igényeinek változása miatt is. A magyar piac egyedi sajátossága az ízesített alkoholos sörök térnyerése – gyakorlatilag minden gyártó rámozdult erre a markáns piaci igényre. 

A változás előzményei kiolvashatók a Magyar Sörgyártók Szövetségének statisztikáiból. Évtizedekig csökkent a fogyasztás mértéke hazánkban. Az előző évtized közepe ugyan némileg módosított ezen, azonban a pandémia alatt ismét visszaesés volt tapasztalható. Idén a sör jövedéki adójának emelés ellenére is a sörfogyasztás növekedésére számít a szövetség igazgatója. 

Több fogy

"Látva az első néhány havi forgalmi adatot, úgy látjuk: a fogyasztás nőni fog idén, de nem fogja még elérni a 2019-es forgalmi értékeket. Lehet, ebben az is szerepet játszik, hogy július 1-től növekszik a sör jövedéki adója, ami növeli a sör árát" - nyilatkozta Kántor Sándor, a Magyar Sörgyártók Szövetségének igazgatója a portfolio.hu podcastjában, megjegyezve: az iparágra az energiaválság és az orosz-ukrán háború is kedvezőtlenül hatott. 

A szakember arról is beszámolt, hogy idén a növekedés motorja a prémium és az alkoholmentes kategóriák felfutása lehet. Ide tartozó tény, hogy miközben a hordós sörök forgalma csupán 77 százaléka volt a pandémia előttinek – ami jól mutatja a vendéglátás idei teljesítményét –, a szuperprémium és prémium sörök piaca 20-30 százalékkal növekedett az első hónapokban a tavalyi bázishoz képest. Az alkoholmentes sörök eladása is kétszámjegyű növekedést mutatott a vizsgált időszakban – az ízesített alkoholmentes változat még dinamikusabb növekedést mutat -, és jelenleg a sörpiac 5 százalékát fedi le, a szövetség adatai szerint. 

Úgy látja: a sört érintő árváltozás mértéke jó eséllyel nem éri majd el az élelmiszerek piacán tapasztalt átlagos drágulást. Az ellátással pedig nem lehet gond, hiszen ma már az összes sörgyár országos lefedettségben teríti termékeit. 

Szélesebb kínálat

Nagy reményekkel néznek a kisüzemi sörfőzdék a pandémia utáni első év alakulására, hiszen a fesztiválok, közösségi programok állandó szereplői lettek - árulta el Gyenge Zsolt, a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesületének elnöke. A költségek alakulása nem kedvez a szakágnak, az üzemanyag, a munkaerő, az alapanyag - például a maláta 40 százalékkal lett drágább - árnövekedése mellett folyamatos ellátási problémákkal kell megküzdeniük. A háborús helyzet miatt "befagytak" az ukrajnai sörösüveg-források és a dobozos kiszerelést is akadályozza a fellépő alumíniumhiány. Az össztermelés mintegy három százalékát előállító ágazat nehezen viseli a terheket, többen feladni kényszerültek az ipart - jelezte az elnök. A piaci trendekre így is igyekeznek reagálni, így a gyümölcsös és alkoholmentes sörök piacán növekedést produkáltak - tette hozzá.

Egyedi szokások

Sörpiaci érdeklődésünket a vendéglátóhelyeknél folytattuk. A kép rendkívül színes: népszerűek a kisebb-nagyobb üveges sörök, ugyanakkor a csapolt verzióban megtorpanás tapasztalható. Az ízesített verziók módjával fogynak. Nagy keletje van a cidereknek – mondta el a miskolci belváros egyik népszerű szórakozóhelyének programszervezője, Hankó Vanda. Egy másik, zenés programokat is kínáló szórakozóhelyen a palackos fogy jobban, itt a minőségi barna sört keresik a vendégek - mondta el Molnár Gábor tulajdonos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!