Stratégiai ágazat a magyar élelmiszeripar

2022.03.30. 17:49

Háromszoros forrás jutott vidékfejlesztésre

A globális válsághelyzet megerősítette a magyar élelmiszeripar stratégiai szerepét.

ÉM

A nemzeti kormány történelmi léptékű döntése volt, amikor a közös agrárpolitika vidékfejlesztési pillérét 17,5 százalékos nemzeti társfinanszírozás helyett 80 százalékos mértékűre emelte. Ez 4265 milliárd forintot jelent, ekkora mennyiségű pénzt vidékfejlesztésre még soha nem fordítottak Magyarországon – értékelte Nagy István agrárminiszter az Észak-Magyarországnak, amikor agrárfórumon járt Mezőcsáton. Ez az a forrás a biztosítéka annak, hogy a legkisebb településen élők is nyertesei legyenek azoknak a folyamatoknak, amik a vidékfejlesztésben az elmúlt négy évben megindultak.

 

A tárcavezető számba vette azokat a kardinális törvényeket, amelyek megerősítették a hazai agrárium stratégiai szerepét a nemzetgazdaságban.

 

Elsőként a közös osztatlan földtulajdon fölszámolását említette, amely megfogalmazása szerint harminc éven át gúzsba kötötte a magyar mezőgazdaságot. Korábban a hazai termőföldnek közel fele volt szétaprózódva ebben a 4,2 millió embert érintő tulajdonformában. A törvény így a versenyképes gazdálkodás lehetőségének a megteremtéséhez járult hozzá.

 

A klímaváltozás következményeként napjainkban biztonságosan és kiszámíthatóan termelni, alapanyagot előállítani csak öntözéssel lehet. Ennek alapját teremtette meg az a jogszabály, amely a kormány döntése szerint tíz éven keresztül évi 17 milliárd forintot biztosít hazánkban az ehhez szükséges infrastruktúra kialakítására.

 

A magyar családi gazdaságokat Európánban egyedülálló módon erősítette meg a mezőgazdasági kisvállalkozások adózásáról szóló törvény – emelte ki Nagy István. Ez lehetőséget biztosít a mezőgazdáknak arra, hogy 20 millió forintos árbevétel után 150 ezer forint megfizetésével letudják valamennyi kötelezettségüket. Sőt, egy családon belül négyen megalkothatják az őstermelők családi gazdaságát, így 80 millió árbevétel mellett 600 ezer forintot tesz ki számukra az adó- és járulékteher.

 

A generációváltást és a megújulást segíti a családi gazdaságok átadásáról, örökléséről szóló törvény, amely azt biztosítja, hogyan tud apáról fiúra szállni a gazdaság, hogyan tud megújulni a tulajdonosi kör.

 

A vidék helytállása a Covid-helyzetben kézzelfoghatóan is megmutatta, miért kell stratégiai ágazatként kezelni a magyar élelmiszeripart. Az orosz-ukrán háborús helyzet pedig ráerősített az unión belül is az élelmiszer önrendelkezés és az élelmiszerbiztonság alapvető fontosságára. „A nemzeti agrárpolitika középpontjában azoknak a helyi gazdaságoknak az erősítése áll, amelyek hozzájárulnak a családok gyarapodásához, a vidék megmaradásához és az egész nemzetgazdaság fejlődéséhez” – szögezte le Nagy István agrárminiszter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában