hitelek

2021.05.28. 20:00

Válság után kelendőek a vállalkozói hitelek

Kedvezően változtak a kamatmentes újraindítási gyorskölcsön szabályai, de töretlen az érdeklődés a Széchenyi-kártya Program krízishitelei iránt is.

20210501 Budapest AZ éttermek belső terének nyitása. Védettségi igazolvány felmutatásával látogathatók. Fotó Bach Máté (BPM) Magyar Nemzet

Forrás: MW

Fotó: Bach Máté

A legújabb módosítások szerint tevékenységi körtől függetlenül igényelhetik a kamatmentes újraindítási gyorskölcsönt azok a vállalkozások, amelyek 2020. évi árbevétele minimum 30 százalékkal alacsonyabb volt az előző évinél – jelentette be a Magyar Fejlesztési Bank. A 10 millió forintos korláttal elérhető kölcsön mellett az év végéig tovább élnek a Széchenyi-kártya Program krízishitelei, amelyek ennél magasabb összegű forrást kínálnak a vállalkozásoknak. Az újrakezdési gyorskölcsönből május 20-ig 49 milliárd, Széchenyi-hitelből január óta 398 milliárd forintot helyeztek ki. Az előbbiből 2,53 milliárdot, míg az utóbbiból több mint 15 milliárd forintot vettek fel Borsod-Abaúj-Zemplénből a vállalkozók.

Változtak a szabályok

Újabb hazai mikro-, kis- és középvállalkozások számára nyílt meg a lehetőség, hogy igényeljék a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) kamatmentes újraindítási gyorskölcsönét. A feltételek módosítása szerint ettől a héttől már mindazok a vállalkozások, egyéni vállalkozók és egyesületek is kérhetik az állami hitelt, amelyek árbevételére jelentős hatással volt a világjárvány, de főtevékenységük nem tartozik a korábban előírt tevékenységi körbe. Szintén kedvező a változás azoknak a cégeknek, amelyek beszállítóként szenvedtek el jelentős árbevétel-csökkenést. Emellett minden olyan vállalkozás jogosult a gyorskölcsön igénylésére, amelynek 2020-ra vonatkozó árbevétele nem nagyobb mint 100 millió forint, átlagos állományi létszámuk nem nagyobb mint 25 fő, valamint a tavalyi árbevételük minimum 30 százalékkal alacsonyabb, mint a 2019. évi.

Szintén fontos változás – tette közzé az MFB –, hogy az egyesületi hiteligénylőknél az egyéb bevételek között nyilvántartott tagdíjak, illetve taotámogatás is beleszámít a nettó árbevételbe, ami kedvező a hitel maximális összegének szempontjából.

Közel a fele elkelt

A kamatmentes újraindítási gyorskölcsön továbbra is nulla százalékos kamatozással, 100 százalékos előleggel, fix 10 éves futamidővel, önerő nélkül és három év türelmi idővel igényelhető. Az összesen 100 milliárd forintos hitelkeretből a vállalkozások 1 millió és 10 millió forint közötti összeget igényelhetnek bér-, járulék-, rezsi- és működési költségek fedezésére, illetve az újranyitáskor szükséges készletek finanszírozására.

Milassin Leventétől, az MFB szóvivőjétől megtudtuk: a március 8. óta elérhető újraindítási gyorskölcsönre már közel 6000 igénylés érkezett 49 milliárd forintot meghaladó összértékben, így a befogadott kölcsönkérelmek a teljes, 100 milliárdos hitelkeret több mint 49 százalékát fedik le. A hitelkérelmek 5,66 százalékát nyújtották be a Borsod-Abaúj Zemplén megyében működő vállalkozások, összességében 2,53 milliárd forint értékben. Eddig 294 vállalkozás átlagosan 8,8 millió forint kölcsönt igényelt. Mint megtudtuk: a legtöbb igénylés – sorrendben – a vendéglátás, a kiskereskedelem és a turisztika területén működő vállalkozásoktól érkezett.

Mikrovállalkozók keresik

A kamatmentes újraindítási gyorskölcsön továbbra is nulla százalékos kamatozással, 100 százalékos előleggel, fix 10 éves futamidővel, önerő nélkül és három év türelmi idővel igényelhető. Az öszszesen 100 milliárd forintos hitelkeretből a vállalkozások 1 millió és 10 millió forint közötti összeget igényelhetnek bér-, járulék-, rezsi- és működési költségek fedezésére, illetve az újranyitáskor szükséges készletek finanszírozására. Milassin Leventétől, az MFB szóvivőjétől megtudtuk: a március 8. óta elérhető újraindítási gyorskölcsönre már közel 6000 igénylés érkezett 49 milliárd forintot meghaladó összértékben, így a befogadott kölcsönkérelmek a teljes, 100 milliárdos hitelkeret több mint 49 százalékát fedik le.

A hitelkérelmek 5,66 százalékát nyújtották be a Borsod-Abaúj Zemplén megyében működő vállalkozások, összességében 2,53 milliárd forint értékben. Eddig 294 vállalkozás átlagosan 8,8 millió forint kölcsönt igényelt. Mint megtudtuk: a legtöbb igénylés – sorrendben – a vendéglátás, a kiskereskedelem és a turisztika területén működő vállalkozásoktól érkezett.

(A borítóképen: Sok igénylés a vendéglátás területén működő vállalkozásoktól érkezett (illusztráció))

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!