Fogyasztói árak

2021.04.15. 16:00

Áremelkedés a járványidőszakban

Az általános, 3 százalék fölötti drágulás többszöröse tapasztalható egyes élelmiszerek és a jövedéki termékek körében.

Méhes László

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A fogyasztói árak idén márciusban átlagosan 3,7 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbinál. Legjelentősebben a szeszes italok, a dohányáruk és az üzemanyagok ára emelkedett ebben az időszakban, míg az árak egy hónap alatt – idén február és március között – átlagosan 0,7 százalékkal nőttek – adta hírül a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb gyorsjelentése.

Az egy évvel korábbiakhoz képest az élelmiszerek ára 2,7 – ezen belül az étolajé 21,3, a liszté 8,2, a cukoré 7,6, a rizsé 6,8, a munkahelyi étkezésé 6,6, a tojásé 6,4 – százalékkal emelkedett. Jelentősebb csökkenés egyévnyi időtávban a sertéshús árának 7,8 százalékos csökkenésében volt megfigyelhető, a sajté 1,9 százalékkal lett kevesebb. A fogyasztói termékkörben különösen a jövedéki termékek drágultak: a szeszes italokért átlagosan 10,3, míg a dohányárukért 17,5 százalékkal kellett idén többet fizetni, mint tavaly márciusban. Az üzemanyagok ára ugyancsak jelentősen, 17,7 százalékkal lett magasabb. A tartós fogyasztási cikkek 3,6 százalékkal drágultak, ezen belül az új személygépkocsik 11,4, a szobabútorok 5,4 százalékkal kerültek többe.

Forrás: KSH

A fogyasztói árak az összes háztartást figyelembe véve átlagosan 3,2, a nyugdíjas háztartások körében pedig 3,1 százalékkal emelkedtek 2021. január–márciusban az előző év azonos időszakához képest.

A fogyasztói árak idén februárhoz viszonyítva is tovább emelkedtek, átlagosan 0,7 százalékkal. Az élelmiszerek közül a tojás 2,7, az étolaj 1,6, a baromfihús 1,4 százalékkal drágult, viszont a száraztészta 1,3, a szalámi, szárazkolbász, sonka 1,1 százalékkal került kevesebbe.

Az üzemanyagok ára egy hónap alatt 6,6 százalékkal nőtt, de átlagosan 1,3 százalékkal emelkedett a szeszes italok és dohányfélék ára is. Ezen belül a dohányárukért 2,1 százalékkal kellett többet fizetni, a jövedékiadó-változások miatt azonban áprilistól további emelkedésre lehet majd számítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!