otthonteremtés

2021.04.16. 19:30

A felújításokkal együtt robbanásszerűen nő a fűtéskorszerűsítés is

Az állami támogatások és a fokozódó kereslet együttes hatása pörgeti a felújítási piacot.

Bacsó István

Forrás: ÉM

Lassan véget ér a fűtési idény, és ekkor lehet lakásfelújításba, így például fűtéskorszerűsítésbe is kezdeni. 2021. januártól újabb lakásfelújítási támogatással bővült az otthonteremtési program. Az állam akár hárommillió forinttal, a költségek maximum 50 százalékáig hozzájárul a legalább egy gyermeket nevelő családok lakásfelújításához. Az Ariston Thermo Hungária Kft. ügyvezetője, Pavek Gábor szerint Magyarországon az utóbbi években jelentősen nőtt az új lakások építése, ami főként az életszínvonal növekedésének, a jogszabályi rendszer átalakításának és a családok szociális támogatásának köszönhető. Az idei év ismét a fellendülés éve lehet, a legújabb családtámogatási modellek segítik mind az új építést, mind a felújítást, amivel a fűtéskorszerűsítés is együtt jár. Ez már a fűtési rendszereik iránti érdeklődésben és megrendelésekben is megmutatkozik.

Befektetésnek számít

Az ügyvezető úgy látja, hogy hazánkban az ingatlan a család első számú befektetésének számít, ezért a felújítás és energetikai korszerűsítés egyfajta piaci mozgatórugó. Az állami támogatások évek óta kiemelt szerepet töltenek be az ilyen irányú döntésekben. A jelentős támogatások mellé könnyebb előteremteni a szükséges saját forrásokat, amiben az olcsó hitelek is szerepet kapnak. Az Otthon Melege Program, az MFB által kibocsátott kamatmentes hitel és a csok egyre több családnak adnak lehetőséget a takarékos, környezetkímélő fűtési megoldások használatára. Ez pedig minden háztartásban egyre fontosabb, hosszú távon ugyanis a családok energiatakarékos és környezetkímélő megoldásokban gondolkodnak.

A legnépszerűbb a kondenzációs kazán, amely főként a városi lakások sztárterméke. Ezt a 2016-ban megváltozott jogszabályi háttér is predesztinálta, mert az új kazánrendelet életbelépésétől csak olyan gázkazán beépítése engedélyezhető, amelynek a szezonális hatásfoka minimum nyolcvanhat százalék. A jogszabály nem köti ugyan ki a beépíthető kazánok típusát, de a feltételeknek igen kevés kazán tud megfelelni. Ezzel a beépíthető gázkazánok köre lényegében a kondenzációs kazánra szűkült. Ezek nagy előnye a korábbi típusokkal szemben, hogy hatékonyak, korszerűek és nem utolsósorban biztonságosak. A régi gázkazán cseréje ezzel bár a felhasználók számára bonyolultabbá vált, de hosszú távon sokkal biztonságosabb és egészségesebb fűtést eredményez.

Állami támogatások

Azonban igen drága művelet lett egy egyszerű, lakótelepi lakásban is lecserélni a régi, elavult fűtőtestet egy modern kondenzációsra. Egy ilyen csere, szobai fűtőtestek és csövezés nélkül számítva is egymillió forintnál kezdődik. Ebből maga az új kombi kazán csupán két-háromszáz ezer forint, a többi költség nagy része tervezésre, engedélyezésekre, kéménybélelésre és ezekhez kapcsolódó munkákra megy el. Szó sincs tehát már arról, mint régen, hogy régi kazán le, új fel, szerelés és kész, és a legnagyobb tétel a kazán. Pavek Gábor úgy látja, hogy a legmodernebb megoldások tekintetében – mint pl. a hőszivattyú – az utóbbi években Magyarország lemaradt a többi kelet-európai országhoz képest. Ami nem meglepő, a „járulékos” költségeket tekintve. Ezen tudnak segíteni az állami támogatások.

Nagy Ágostont, a Thermo93 Kft. vezetőjét arról kérdeztük, Miskolcon és a megyében mennyire érződik a piaci élénkülés hatása. Elmondta, hogy tekintettel a még mindig hideg időjárásra, az emberek kivárnak a fűtés átépítésével, de érdeklődés és ajánlatkérés egyre több fut be hozzájuk. Különösen azoktól, akik nem a szerelőre bízzák a beszerzést, hanem maguk intézik azt. A piac érezhetően megmozdult. A boom a fűtési szezon után lesz.

A tavalyi év tapasztalata az volt náluk, hogy míg tíz évvel korábban a fatüzelésű kazánok mentek nagyon a térségben, ez a tendencia most megfordult a gázos készülékek felé. Ami nem mellesleg azért is örvendetes, mert környezetterhelési szempontból a gáz sokkal kevésbé szennyező. A fás kazánok alapból több káros anyagot, füstöt, port termelnek, különösen, ha nem az előírt száraz fával, hanem frissen kivágott, nedves fával tüzelnek. Egyéb égetnivalókról nem is beszélve, amelyek füstgáza gyakran okoz szmogot városunkban és az egész Sajó-völgyében is. Nagy Ágoston szerint ezzel jelentősen javulhat a füsthelyzet a városban, ez egy jó tendencia. Az eladásokon ez egyértelműen meglátszott már tavaly is, idén ennek és a támogatásoknak az együttes hatása fogja növelni a forgalmat.

Ütemezni kell

Fontos arra figyelni, hogy a szakemberek nincsenek többen, a megnövekedett igényeket lassabban tudják majd kielégíteni, tehát mindenki számoljon azzal, hogy a munkákat ütemezni kell, időben indítsák el a folyamatot! Külön rizikó, hogy a gyorsabb ügymenet miatt esetleg kóklerek is vállalkoznak munkára, de ez veszélyes lehet, mégis csak gázról van szó – figyelmeztet a szakember. Elmondása szerint gázkészülékhiányra nem kell számítani, de azzal kalkulálni kell, hogy a most érvényes előírások miatt már nem a kazán a fő kiadási tétel egy alsó-középkategóriás készülék esetén, hanem az egyéb – tervezési, füstelvezetési stb. – tételek. Ezért érdemes ennek legalább a háromszorosával tervezni – tudtuk meg Nagy Ágostontól.

(A borítóképen: Nagy Ágoston a választható kazánokkal a kft. telephelyén)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!