Kerékpárral

2021.01.11. 08:00

Ezernél is több kilométer

Főleg vízpartokon lehet jobb körülmények között biciklizni a fejlesztéseknek köszönhetően.

Pap Gyula

20190918 Moha Kerékpárút ünnepélyes átadása Fotó: Nagy Norbert NN Fejér Megyei Hírlap

Fotó: MW

A tavaly befejeződött kerékpáros-fejlesztésekkel teljesen körbekerekezhetővé vált a főleg fiatalok kisebb-nagyobb csoportjai által közkedvelt Tisza-tó, folytatódott a Budapest–Balaton összeköttetés kiépítése és a Balatoni Bringakör korszerűsítése. A külterületi szakaszokból mostanra már több mint ezer kilométer van állami kezelésben, egyebek mellett ez tette lehetővé a világító kerékpárút tesztüzemének elindítását Esztergomnál. A 2020-ban befejeződött leglátványosabb fejlesztés a Tiszafüred és Poroszló között elkészült szakasz az ország egyik legszebb kerékpároshídjával. A júniusban átadott beruházásnak köszönhetően a kirándulók úgy tekerhetik körbe a Tisza-tavat, hogy nem kell autók között manőverezniük. Korszerű, színvonalas biciklis összeköttetések jöttek létre a többi között Tépe–Berettyóújfalu és Eger–Egerszalók között is.

EuroVelo 6

A fővárostól a Balatonig vezető kerékpáros-útvonal Etyekig tartó, első szakaszán a Budaörsöt, Törökbálintot és Biatorbágyot érintő, építési engedély nélkül elvégezhető munkálatok értek célba. Pest megye egyik fontos közlekedésfejlesztési projektje készült el az EuroVelo 6 nemzetközi hálózat részét képező kerékpárútszakasz megépítésével Budapest és Szentendre között, a Duna mentén. A Balatoni Bringakör átfogó fejlesztése a déli parton több mint 26, az északin közel 20 kilométeren haladt előre. A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásaiban Zamárdi és Balatonmáriafürdő között újultak meg a főként lakóutcákat érintő szakaszok. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Balatonkenese és Balatonszentgyörgy között tett rendbe összesen hat szakaszt Veszprém és Zala megyében.

Csaknem 150 kilométernyi új szakasz létesült mintegy 15 milliárd forintból – Mosóczi László

Folyamatos fejlesztés

Mosóczi László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár a témával kapcsolatban elmondta: „a kormány a közlekedés zöldítése érdekében folyamatosan fejleszti a hazai kerékpáros-infrastruktúrát. A környezetkímélő és egészséges biciklizés vonzerejének növeléséhez elengedhetetlen, hogy a munkába, iskolába járáshoz és a hétvégi kirándulásokhoz, nyári túrákhoz is jó minőségű, biztonságosan használható utak álljanak rendelkezésre. 2020-ban 85 kilométernyi kerékpárút épült vagy újult meg a NIF és a Magyar Közút beruházásaiban, összesen 8,5 milliárd forintból. Az önkormányzati projektekkel is számolva idén csaknem 150 kilométernyi új szakasz létesült mintegy 15 milliárd forintból.”

Több mint ezer kilométer

Az országos közútkezelő közreműködését az tette lehetővé, hogy a kormány 2018-tól bevonta a társaságot a meglévő kerékpárutak színvonalas fenntartásába. A Magyar Közút az elmúlt években összesen több mint 1000 kilométernyi külterületi, főutakkal párhuzamos kerékpárutat vett át kezelésbe az önkormányzatoktól. A cég mérnökségi hálózatára és szakembereire építve magasabb színvonalon, megbízhatóbban, egységes szempontok szerint tudja ellátni a fenntartási feladatokat. A társaság a Balaton mellett a Fertő-tónál is javította a kerékpáros-közlekedés helyzetét a Fertőszéplak–országhatár szakasz felújításával. A Magyar Közút elsőként Esztergomnál, a Duna-menti kerékpárúton építette ki a világító kerékpárutat. Kísérleti jelleggel 230 méteren kevertek speciális szemcséket a burkolatba, amelyeket a nap fénye feltölt, az így kezelt felület világít a sötétben. Az innovatív technológia alkalmazásával a közlekedés biztonságának romlása nélkül takarítható meg a közvilágítás kiépítésének költsége, a lámpák energiafogyasztása és fényszennyezése.

(A borítóképen: Avatás 2020-ban, stílusosan. Az igazi bringásszezon tavasszal kezdődik)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!