ingatlan

2021.01.14. 07:00

A lakáspiacot megmozgatta az év eleje

Nagy az érdeklődés az eladó lakásokra a költözést fontolgató családok körében.

Nagy-Hankó Krisztina

eladó pécsi ingatlanok

Forrás: MW

Fotó: Dunántúli Napló

Az év első napjaiban történelmi rekordot döntött az ingatlan.com látogatottsága, több mint harminc százalékkal haladta meg a múlt év eleji – még a járvány előtti – szintet. Az eladó ingatlanok iránti érdeklődéseknél is harminc százalékos volt az éves bővülés 2021 első hetében. Január első hetében a feladott lakóingatlan-hirdetések száma is hat százalékkal nőtt az előző év első napjaihoz képest, de a 2019-es szinttől viszont még hat százalékkal elmarad. A berobbanó kereslet az idén életbe lépett extra otthonteremtési támogatásoknak és kedvezményeknek köszönhető, mivel a tavalyi év utolsó hónapjaiban a legtöbb vevő elhalasztotta vásárlást. Mindezzel együtt nagyobb forgalom és megfizethetőbb árak jellemezhetik az idei év lakáspiacát. Az extra támogatásokat ugyanis célzottan a saját célra vásárló családok vehetik igénybe. Fontos szerepet kapnak a lakáshitelek is, az elmúlt években a lakáshitelpiaci tortából 2-3 százalékos szeletet kihasító felújítási hiteleknél erőteljes növekedés következhet idén.

Fókuszban a vásárlóerő

A kínálat a kereslettel azonban még nem tart lépést – derül ki az ingatlanokkal foglalkozó weboldal legfrissebb elemzéséből. A keresleti oldal nagyon felélénkült, ami nem meglepő. A 2020 év végi keresletet jellemző nagy csend alapján számítani lehetett arra, hogy sok háztartás veszi fontolóra a lakásberuházást az év elején, főleg az új állami támogatások miatt. Egyelőre tájékozódnak a vevőjelöltek, felmérik a kínálatot. A megnövekedett kereslet tényleges adásvételekben február-márciusban mutatkozhat meg – mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Megváltozik a piac

A most életbe lépő lakástámogatások célzottabbak, a saját célra lakást vásárló családok kapják meg a kedvezményeket. Az elmúlt években viszont meghatározó volt a lakáspiacon az átlagosnál erősebb fizetőképességgel rendelkező befektetők és külföldiek szerepe, ám ők lényegében hiányozni fognak a keresleti oldalról. Emiatt a tényleges költözést tervező magyar háztartások vásárlóerejéhez igazodhatnak az árak. Összességében növekedhet a forgalom, de a megfizethetőbb tartományba rendeződhetnek vissza a lakásárak, illetve a saját erőből történő építkezések is új lendületet kaphatnak az idén – tette hozzá Balogh László.

Tavasszal még többen

Valóban van érdeklődés Borsod megyében is – mondta Demeter Tibor a miskolci Demeter Ingatlanközpont vezetője. Hozzátette: ez nem több azonban, mint a tavaly ősszel érdeklődők újbóli feltűnése a piacon. Hiszen ők azok, akik a kormány családtámogatási programja új elemeinek bejelentését követően kivártak. Sokan a CSOK kibővített feltételeinek igénybevétele, illetve az illetékmentesség és az új lakásfelújítási támogatás miatt várták meg a 2021-es évet. Azaz elhalasztották a vásárlást január-február hónapra – vélekedett az ingatlan szakértő. A visszatartott vásárlások kezdenek realizálódni. A tapasztalatok azt mutatják, hogy ezek nem új érdeklődők, csak a korábban ingatlant vásárolni vágyók jelenléte a piacon. A szakember úgy látja, a nagyobb érdeklődést inkább az hozhatja meg, ha a vírus miatti korlátozások enyhülnek. Továbbá az is pozitívan befolyásolhatja a vásárlókedvet, ha már realizálódnak az új támogatási formák, kiforrnak a banki hitel feltételek és pontosabban lehet látni, ki mit tud igénybe venni és azt hogyan tudja alkalmazni ingatlan vásárlásakor. Ez leghamarabb tavasszal, de inkább nyáron várható és remények szerint a jelenleg tapasztalható árcsökkenés is megáll – hangsúlyozta Demeter Tibor.

(A borítóképen: Nem csak nézegetnek, döntenek is az új lakásról az érdeklődők)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!