végrehajtás

2020.06.30. 11:30

Már nem véd a törvény, ki is lakoltathatnak

Jelenleg 73 lakás kiürítése van folyamatban, 8 eset hamarosan végrehajtható.

Novák Krisztina

Forrás: Shutterstock

A fizetési meghagyások végrehajtói kézbesítési határideje a veszélyhelyzet megszűnését követő naptól érvényes, ezért hamarosan a kilakoltatások is megkezdődhetnek, igaz, az adóhatóság által kezdeményezett végrehajtási eljárások a veszélyhelyzet megszűnését követő 15. napig szünetelnek.

Megkérdeztük a miskolci önkormányzatot, mikor kezdik az intézkedések végrehajtását, és ezek a lakosság hány százalékát érintik.

– A miskolci önkormányzatnál és a Miskolc Holdingnál több mint 3000 végrehajtási és lakáskiürítési ügy van, ezek jelentős része több évre nyúlik vissza – írta levelében az önkormányzat sajtóosztálya. – A szám azért ilyen magas, mert egy személynek több eljárása is lehet. Jelenleg 73 lakáskiürítési eljárás van folyamatban, ebből 8 esetben már csak arra várnak a szakemberek, hogy a végrehajtó kitűzze a kiürítés időpontját.

Más is módosulhat

A végrehajtó az adós lakóingatlanának árverezésével és a lefoglalt gépjármű forgalomból kivonásával kapcsolatban is csak a veszélyhelyzet megszűnése után 15 nappal intézkedhet. Az eljárás során nem sújtható rendbírsággal az, aki a járványügyi intézkedések miatt nem tudott eleget tenni kötelezettségének.

Arra is oda kell figyelni, hogy az e-recepteket is csak a veszélyhelyzet ideje alatt adhatták ki szomszédoknak vagy hozzátartozóknak. Az átmeneti szabályokról mintegy 160 oldalnyi rendelkezés szól, ezért más, rendkívüli intézkedés is módosulhat, tájékoztatott az önkormányzat.

(A borítóképen: Hamarosan munkába kezdenek a végrehajtók)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!