PR cikk

2020.05.22. 00:02

A fiatalok 70%-a nem akar elköltözni otthonról

A felnőtté válás lépcsőjének talán egyik legnehezebb foka, amikor a fiatalok elhagyják a szülői házat és saját, önálló életbe kezdenek. Ehhez azonban sok segítségre és támogatásra van szükségük, nemcsak anyagilag, érzelmileg is.

Nehéz az életkezdés

Ahhoz, hogy a fiatalok meg tudjanak állni a saját lábukon, meg kell tanulniuk megbirkózni a mindennapos nehézségekkel, gondoskodniuk kell önmagukról és a környezetükről egyaránt. Ráadásul meg kell teremteni a számlák kifizetéséhez, rezsihez, bevásárláshoz és egyéb dolgokhoz szükséges összeget.

Habár a legtöbb fiatal már alig várja, hogy önálló és független életet kezdjen, sokszor szembesülnek azokkal a problémákkal, amiket eddig a szülők oldottak meg helyettük a hétköznapokban.

Problémát okozhat az is, hogy az eddig megszokott családi környezetből kiszakadva, az egyedülléttel és a függetlenséggel járó életkörülményekkel is meg kell barátkozniuk.

Nem(csak) az anyagiak jelentik a legnagyobb problémát

Az SOS Gyermekfalu legújabb felmérése több információra is fényt derített, amelyek a fiatalok számára problémát jelentenek az önálló élet megkezdésekor.

Az online kérdőívben megkérdezettek 50 százaléka segítséget kapott otthonról. Közülük sokan mégis úgy érezték, nem kapták meg mindazon érzelmi és anyagi támogatást, amire valójában szükségük lett volna az életkezdéshez.

Az önállósodás komoly lépést jelent. A mindennapi teendőkkel, a háztartás vezetésével, az ügyintézés feladataival sokan csak a költözés után szembesülnek és több, mint 60%-uk számára komoly akadályt jelentenek.

Azok, akik kevésbé várták a költözést és félelmekkel vágtak neki, leginkább a magánytól és a munkanélküliségtől tartottak. Közülük sokan nem is tesznek lépéseket a függetlenség felé, és amíg lehet a szüleiknél maradnak. Vannak, akik egy bizonyos összeggel támogatják a rezsi és egyéb költségeket, de sokan teljes mértékben a családjukra támaszkodnak hosszú éveken keresztül.

Az elköltözés sem jelent teljes önállóságot a szülőktől, ugyanis sokuk még azután is tőlük kért tanácsot, hogy nem egy háztartásban éltek. A többség számára az önmagukról való gondoskodás, a betegségek kezelése, valamint a mosás és a takarítás is problémákat okozott.

Ezek leginkább érzelmi támogatást jelentenek, hiszen a mindennapos feladatokkal kapcsolatos segítség révén nem érezték magukat egyedül. Azonban sokuk számára fontos lett volna az anyagi támogatás is. Ennek hiányára azok is panaszkodtak, akik valamilyen mértékű pénzbeli támogatást kaptak az életkezdéshez.

A fiatalok többsége ugyanis ekkor szembesül először a számlafizetéssel, a bevásárlás költségeivel és azzal is, hogy ha elromlik valami a házban azt javíttatni kell, vagy újra meg kell vásárolni. Megtakarítás hiányában azonban ez komoly megterhelést jelenthet a havi kiadások mellett.

Ráadásul, ahhoz, hogy el tudják tartani magukat sokszor kell olyan munkát vállalniuk, ami nincs annyira a kedvükre, akár még az egyetemi tanulmányaik mellett is. Ez pedig nagyban rombolja az önállóságról alkotott elképzeléseiket.

Gondoljunk a jövőre is – megtakarítással!

A nehézségek miatt sokan inkább el sem költöznek otthonról, hiszen a megkeresett pénzüket sokkal szabadabban költhetik el, ha a kiadások nagy részét továbbra is a szülők fedezik. Egyes számítások szerint az életkezdés költségei 5 és 10 millió forint körül lehetnek, így érthető, hogy sok család számára hirtelen nagy költséget jelenthet a gyerekek felnőtté válása.

Ebbe beletartozik a gyermek egyetemi vagy főiskolai taníttatása, ahol nem csak a tandíjjal, de a járulékos költségekkel – mint a tankönyvek, laptop – is számolnunk kell. Ehhez jön még hozzá az albérlet vagy kollégium díja és az étkezések ára is. Nem beszélve az utazásról, bérletekről vagy a szórakozás támogatásáról.

Láthatjuk, hogy itt még nem is beszéltünk a nyaralásokról, saját lakás vásárlásáról vagy később a házasodás költségeiről, amiben a szülők nagy szerepet szoktak vállalni. Ha mindezt akkor és ott szeretnénk megfizetni, az óriási teher lehet a családi kassza számára.

Ahhoz, hogy ezt elkerüljük, érdemes már gyermekünk születésekor elkezdeni a megtakarítást (babakötvényt, vagy gyermek biztosítást), hogy támogatni tudjuk továbbtanulása és önállóvá válása során. Ezzel sokat segíthetünk neki nem csak anyagilag, érzelmileg is.

Hiszen a továbbtanulásnak, az albérletnek rengeteg havi kiadása van. A diákhitelek, a tanulás melletti munka sok stresszel jár a fiatalok számára.

A stabil háttér mellett lehetőségük van érdeklődési körüknek megfelelően tanulni és a későbbiekben pedig ennek megfelelően elhelyezkedni.

 

(PR cikk)

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában