diákmunka

2019.09.24. 11:30

A hallgatók jó harmada egész évben dolgozik

Nem nyáron, hanem szeptemberben lesz több az állást kereső fiatalok száma.

Szaniszló Bálint

Az árufeltöltő az egyik legkeresettebb munka

Forrás: ÉKN

Alapvetően a nyarat tartják annak az időszaknak, amikor az egyetemisták, főiskolások munkát vállalnak, hogy finanszírozzák például nyaralásukat vagy valamilyen értékesebb eszköz vásárlását.

Ma már azonban szeptember is az az időszak, amikor igencsak megszaporodik az állást kereső fiatalok száma. Beindul az őszi szemeszter, kiderül hol, mekkora a leterheltség, és ettől függően kezdődik el az álláskeresés is.

Lasszóval keresik

Egy európai kutatás szerint egyre kevesebb azok száma, akik a szüleik költségén megélve el tudják végezni tanulmányaikat, így nincsenek rákényszerülve arra, hogy bevételt termeljenek. Persze ez jó a cégeknek is, hiszen olcsó munkaerőhöz juthatnak.

A munkaerőhiány miatt minden dolgozóra szükségük van a cégeknek, így a heti néhány órában munkát vállaló diákok is jól jönnek a cégeknek a többi részmunkaidős célcsoport (kismamák, nyugdíjasok) mellett.

A felmérések szerint minden három magyar egyetemista közül egy egész évben dolgozik azért, hogy fedezni tudja a kiadásait. Hatoduk nyilatkozta azt, hogy ha nem dolgozna, képtelen lenne tanulni.

A miskolci Norbert most harmadéves egyetemista, villamosmérnöknek tanul Pesten. Nem jutott kollégiumhoz, így magának kell biztosítania lakhatását, ami egyáltalán nem olcsó. Még úgy sem, hogy többen összefogtak és úgy béreltek ki egy lakást. Nem akar szülei nyakán élősködni, így elment dolgozni egy olyan vállalkozáshoz, ahol szakmáját is gyakorolni tudja valamelyest. Norbi ugyanis elektronikai műszerésznek tanult a középiskolában, így van némi tapasztalata ebben a szakmában. Heti négy hosszú műszakot tud vállalni, de a pénz az nagyon jól jön. Reméli, hogy nem megy a munka a tanulás rovására. Norbi arról nem szívesen beszélt, mennyit keres a munkával.

Megélhetésre kell

Az most még felmérhetetlen, hogy idén pontosan mennyi egyetemista munkavállaló lesz, de a korábbi felmérések szerint két éve olyan 60 ezer diák volt az országban, aki főiskola vagy egyetem mellett munkát vállalt. Az adatok szerint az átlagos havi megélhetési és tanulmányi költségek összesen 133 ezret tesznek ki azoknak, akik nem a szüleikkel élnek, és 91 ezer forintot azok számára, akik a családi otthonban laknak. Ezt a pénzt kell tehát megkeresniük a diákoknak, köztük Norbinak is.

Azt mondják, elsősorban árufeltöltésre, pénztárosnak, adminisztrációs és adatfeltöltő munkákra keresnek diákokat a vállalkozások, melyért átlagosan bruttó 1100-1200 forintot fizetnek óránként.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!