Miskolc

2019.08.16. 17:00

Szénszálas kábel a FUX-tól

Közép- és Kelet-Európában a miskolci FUX Zrt. gyárt először szénszálas erősítésű távvezetéksodronyt.

Szaniszló Bálint

Barkóczi István (jobbra) és Barkóczi Péter mutatta be az új terméket

Fotó: Szaniszló Bálint

Magyarországon elsőként 2019. augusztus elején helyeztek üzembe egy amerikai–magyar együttműködés keretében legyártott speciális, magasfeszültségű hálózatra tervezett vezetéket – tudtuk meg dr. Barkóczi Istvántól, a FUX Zrt. vezérigazgatójától. A MAVIR üzemeltetésében működő új hálózati szakasz Gödöt köti össze a szlovákiai Lévával. A domborzati viszonyok miatt olyan távvezeték használata vált szükségessé, amelynek a belógása nem balesetveszélyes. Ezt a helyzetet oldotta meg a FUX által előállított szénszálas erősítésű sodrat.

Európában a második

A miskolci cég három évvel ezelőtt vette fel a kapcsolatot az amerikai CTC Global céggel. Az együttműködés révén közösen gyártott szénszálas vezeték lényege, hogy a normál magasfeszültségű, sodrott acélmaggal rendelkező vezetékekkel ellentétben az acélmag helyett úgynevezett kompozit szénszálas szívet építenek be, amelyben több ezer szénszál van egy kötegbe összefogva.

Dr. Barkóczy Péter fejlesztési igazgató elmondta, hogy a karbon kompozit szív rendkívül nagy szakítószilárdságú, kis nyúlású és rendkívül könnyű. Ezen szív köré nem szokványos alumíniumhuzalokat sodornak, hanem ki­lágyított alumíniumhuzalokkal borítják be a szénszálat, melynek térkitöltése sokkal jobb, mint a hagyományos huzaloké. Így jobb vezetőképességgel is rendelkezik.

Barkóczi István (jobbra) és Barkóczi Péter mutatta be az új terméket
Fotó: Szaniszló Bálint

A FUX Zrt. a második gyártócég Európában, amely megkapta a jogot az amerikaiaktól a szénszálas vezeték gyártására. Ezzel a tengerentúli partner fő célja, hogy a miskolci vállalkozás lássa el Közép- és Kelet-Európát ezzel a korszerű termékkel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!