Helyi gazdaság

2013.01.24. 19:24

Telefonadó - Kovács László: az Orbán-kormány szabálytalanul használja fel a bevételt

Budapest, 2013. január 24., csütörtök (MTI) - Az MSZP-s Kovács László szerint a kormány szabálytalanul használja fel a telefonadó-bevételt.

Budapest, 2013. január 24., csütörtök (MTI) - Az MSZP-s Kovács László szerint a kormány szabálytalanul használja fel a telefonadó-bevételt.

Az Európai Unió korábbi adóügyi biztosa az MTI-nek csütörtökön küldött közleményében azt írta: az uniós adópolitika nem tiltja, hogy egy tagállam különadót vessen ki a távközlési szektorra, ám az ebből származó bevételt csak a szektoron belül, szabályozásra, fejlesztésre lehet felhasználni.

A távközlési különadó bevételét az Orbán-kormány a költségvetési hiány csökkentésére, azaz szabálytalanul használta fel, ezért az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított, ami már az Európai Bíróság elé került. Az elmarasztaló döntés biztosra vehető, hiszen korábban ugyanez történt Franciaország és Spanyolország esetében is - hívta fel a figyelmet a szocialista politikus.

Hozzátette: a kormány ezzel számolva vezette be tavaly a telefonadót, de mivel azt sem szabad hiánycsökkentésre fordítani, az Európai Bizottság ebben az ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen.

A bizottság első lépésként részletes tájékoztatást kér a magyar kormánytól, amire a kabinetnek két hónapon belül kell válaszolnia. Amennyiben a válasz nem kielégítő, akkor a bizottság felszólít a szabály betartására, azaz az adóbevétel szektoron belüli felhasználására - ismertette az eljárásrendet Kovács László.

A szocialista politikus kiemelte, hogy ha a kormány kitart álláspontja mellett, akkor ez az ügy is az Európai Bíróság elé kerül, a bíróság várhatóan elmarasztaló döntése pedig előírja a beszedett adó visszafizetését vagy annak szabályszerű felhasználását.

A Nemzetgazdasági Minisztérium a kötelezettségszegési eljárás hírére csütörtökön azt közölte: a kormány nem kívánja módosítani a távközlési adóról szóló törvényt, álláspontja szerint az Európai Bizottság által vitatott intézkedés teljes mértékben megfelel a közösségi jognak.

- MTI - 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!