Helyi gazdaság

2012.12.20. 19:58

Nem változtat 2013-as árain a Gazprom

Budapest, 2012. december 20., csütörtök (MTI) - A Gazprom csütörtökön közleményben cáfolta, hogy csökkentette volna 2013-as európai gázszállítási árait.

Budapest, 2012. december 20., csütörtök (MTI) - A Gazprom csütörtökön közleményben cáfolta, hogy csökkentette volna 2013-as európai gázszállítási árait.

"A Gazprom nem csökkentette 2013-as európai árait, mivel soha nem állapítja meg, emeli, vagy csökkenti árait egyoldalú módon" - írja a Gazprom csütörtökön az MTI-hez eljuttatott közleményében.

A héten a Reuters hírügynökség a Gazprom belső forrására hivatkozva arról számolt be, hogy jövőre 1000 köbméterenként a jelenlegi 400 dollárról 370 dollárra csökken az Európába exportált orosz gáz ára. A szállított mennyiség pedig szintén a vállalati forrás szerint el fogja érni a 152 milliárd köbmétert, míg az idén a lanyha kereslet miatt alig haladja meg a 140 milliárdot. "A konkrét árat minden esetben egy komplex formula adja, melynek változói az adott piacon releváns alternatív energiaárakat automatikusan követik. Következésképpen minden piac saját ár-meghatározási pályáját követi más piacok árhatásaitól és a felek önkényes módosításától védett módon" - mutat rá a Gazprom csütörtöki közleménye.

A Gazprom ár-meghatározási stratégiája marad a régiben, semmi nem változik - szögezi le a közlemény.

A 2013-as szállítási mennyiségre vonatkozó előrejelzéssel kapcsolatban pedig a közlemény megjegyzi, hogy arról csak referencia adatokat lehet megadni, konkrét terveket nem, hiszen a tényleges szállítást az erősen időjárásfüggő kereslet határozza meg, a termelés ebben másodlagos szerepet játszik.

- MTI -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!