Helyi gazdaság

2012.02.10. 14:41

Mire elég havi 47 ezer forint???

Ha leszokunk az evésről, akkor talán meg lehet élni havonta abból a 47 ezer forintból, ami Matolcsy miniszter szavai szerint elég a havi boldoguláshoz. De ha átállunk a fénytáplálkozásra akkor sem biztos a siker....

Ha leszokunk az evésről, akkor talán meg lehet élni havonta abból a 47 ezer forintból, ami Matolcsy miniszter szavai szerint elég a havi boldoguláshoz. De ha átállunk a fénytáplálkozásra akkor sem biztos a siker....

 47 ezer forint valakinek a kocsijának, vagy lakásának havi törlesztője, van, akinek egy vacsora egy elegáns étteremben, s van, akinek egy pár kesztyű ára, amit gond nélkül vesz meg. De mi van azokkal, akiknek ennyi a havi jövedelme? Matolcsy György gazdasági miniszter szerint no problem, ennyi elég. Hogy egészen pontosak legyünk úgy fogalmazott nemrégiben - egy parlamenti bizottsági ülésen - hogy: "elég a szerény, de biztos megélhetéshez". 

Durva olyan szájából hallani ilyeneket, akinek soha nem kellett kipróbálnia, hogy milyen ennyire kevés jövedelemből élni. Egyetlen szavával értünk egyet: a megélhetés szóval - ugyanis ilyen anyagiak mellett életben maradni lehet, élni nem. Talán a túlélni lenne a jó szó...

Hogy mire elég 47 ezer forint azt kollégáinkkal számolgattunk - s arra jutottunk, ha valaki egy pici garzont bérel, és még buszbérletet is kell vennie, akkor jobb ha leszokik az evésről, ha ki akar jönni havi 47 ezerből, de még akkor sem garantált a "siker"...

Alanyunk egyedülálló férfi, garzonban él, béreltbe. Csak ennek havi díja 20 ezer forint (persze vidéken és semmi extra), de fizet még 3 ezer közös költséget. A távfűtés 13 ezer forint  havonta, a gáztűzhely használata havi 2 ezer, a vízdíj havi 2-3 ezer, míg áramra havi 3 ezer forintot fizet. Eddig 44 ezernél járunk és még maradt 3 ezer forint.

Ebből nagyjából 12,5  kiló kenyér (akcióban véve kicsit több) és két Ráma kocka jön ki - ezt eszi a hónap 30 napján. Ez naponta 40 dekagramm kenyér és 16 deka vaj és mindehhez vizet iszik, de ha peches akkor 31-es a hónap... De máris visszavonjuk a gáztűzhely használatára számolt havi 2 ezret, ugyanis főtt kajára nem futja, tehát a gázt sem használja... Ebből a 2 ezerből megtömheti a hasát minden 31.-i napokon , vagy gyűjtögethet, hogy pár hónap után vegyen egy használt biciklit, ha esetleg még közlekedni is szeretne valamerre... De szüksége van alapvető higiéniás termékekre, és jó lenne tv-előfizetés is, vagy a turkálóból pár meleg téli holmi, vagy... rengeteg lehetőséget sorolhatnánk még, merthogy csak a legalapvetőbb igények is messze túlszárnyalják azt a 2 ezer forintos "szabad felhasználású" összeget, ami nem a kényelemhez kell, csupán a túléléshez.

 Ki számolta ezt ki?

Ha saját lakása van alanyunknak akkor sem sokkal jobb a helyzet, csupán kiesik a 20 ezer forintos albérlet, így például tud venni egy havi tömegközlekedési bérletet. Vidéki nagyvárosokban 6-8 ezer forint között alakul ezek ára (Debrecenben például 6 ezer 4 száz forint egy busz-villamos havi kombinált, Miskolcon 7000 forint ugyanez, Nyíregyházán pedig 5880 forint az összvonalas havi bérletjegy ára) - feltételezve, hogy nem vidékről jár be valaki dolgozni, mert akkor a fennmaradó 12.500 forintot a Volán bérlet viszi el. És akkor el is jutottunk oda, hogy a tömegközlekedést meg sem engedheti magának egy ilyen keresetből élő, ezért valószínűleg biciklit használ mínusz 20 fokban is, így talán megtudja fizetni a vízvezeték szerelőt, ha elromlik a csap... és talán hetente egyszer főtt étel is jut az asztalra.

Ha egyedülálló szülőről beszélünk akkor 13.700 forint (1 gyermeket nevelő egyedülálló esetén) családi támogatás is jár meg fűtéstámogatás, de az egészséges fejlődéshez szükséges étkeztetés ennél többe kerül egy gyermek esetében, egyéb költségekről nem is beszélve.

A legrosszabb helyzetben vannak tehát azok - mint mindig - akik albérletben egy gyerekkel, egyedülállóan élnek és havi 60,700 forintból kell kijönniük. Talán tévedünk, ha úgy gondoljuk hogy ennyi pénzből, családi segítség nélkül lehetetlenség megoldani a két személy közlekedését (ha a gyermek már iskolás), az étkezést, a lakás és rezsiköltségek fizetését, és fedezni az olyan extra kiadásokat, mint egy iskolakezdés.

Hogy mi számít szerény megélhetésnek? Az, ha a gyerek nyáron nem tud táborba se elmenni; ha csak turkálóból öltözik, ha egyáltalán tudnak venni néha új ruhát; ha gázos a lakás és legalább a fűtésen tudnak spórolni úgy, hogy 16 fokban dideregnek; hogy el kell dönteni vagy meleg étel kerül az asztalra, vagy megjavíttatják a vízcsapot, vagy a hűtőt, vagy a tévét (vagy bármit). Ha eddig nem volt akkor saját tulajdonú otthonuk soha nem lesz, kocsijuk szintén nem, még az ahhoz szükséges jogosítvány megszerzése is túlszárnyalja anyagi lehetőségeiket, amikor ma egy jogsi jó esetben is 120 ezer forintba kerül... De még internetre, számítógépre sem futja, vagy ha igen, akkor valami más rovására, miközben az ENSZ-állásfoglalása szerint az internet „nélkülözhetetlen eszköz az emberi jogok széles körének gyakorlásához, az egyenlőtlenség megszüntetéséhez, a fejlődéshez..." blabla. Azok az emberek akik 47 ezerből élnek sokat tudnának mesélni az emberi egyenlőtlenségről....

Hol a határ szerény élet és nélkülözés között? Ki számolta ki, hogy 47 ezer forintból "szerényen, de biztonságosan" meg lehet élni? Szerényen? Biztonságosan? 47 ezer?

- olajos -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!