Helyi gazdaság

2010.10.31. 14:05

MSZP: Ez nem költségvetés, hanem bűvészkedés a számokkal

<p>A kormányzat által benyújtott jövő évi költségvetés csak bűvészkedés a számokkal - áll Szekeres Imre, az MSZP gazdaságpolitikai kabinetvezetőjének vasárnapi sajtónyilatkozatában.</p>

Az ellenzéki politikus ezért arra tett javaslatot, hogy az adók csökkentése igazságos legyen, és a munkahelyteremtést szolgálja. A szocialisták egyebek mellett az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentését, a havi 1 millió forint felett keresők családi adókedvezményének megvonását és kétkulcsos személyi jövedelemadót javasolnak.

A költségvetés külső képe megfelel Magyarország hosszú távú érdekeinek, az EU és a nemzetközi gazdaság követelményeinek, ám bizonytalan, hogy sikerül-e jövőre elérni a 3 százalékos növekedést - áll Szekeres Imre vasárnapi közleményében. Az MSZP gazdaságpolitikai kabinetvezetője szerint rendkívül kockázatos a jövő, mert a nyugdíjkassza jövő évi, csaknem 900 milliárd forintos hiányának pótlására az állami nyugdíjrendszerbe visszalépők vagyonából 540 milliárd forinttal és az állam által a magánpénztárakba havonta át nem utalt, összesen évi 360 milliárddal számol a költségvetés.

A szocialista politikus szerint a kis és a közepes keresetűeket sújtja a személyi jövedelemadó új rendszere. Szekeres Imre elfogadhatatlannak tartja, hogy csak a felső tízezer esetében van adócsökkentés. Az ellenzéki képviselő szerint a kormány semmilyen módon nem ösztönzi a növekedést, ezen keresztül pedig a munkahelyteremtést.

Az MSZP gazdaságpolitikai kabinetvezetője azt javasolja, hogy az adók csökkentése igazságos legyen, és a munkahelyteremtést szolgálja. A szocialisták ezért azt javasolják, hogy a munkajövedelmek után 5 millió forintig 16 százalékkal, az e fölötti rész után pedig 32 százalékkal adózzanak. Az MSZP szerint nem szabad csökkennie az alacsony és közepes keresetűek jövedelmének az adójóváírás összegének és határának csökkentése miatt, így annak az idei szinten kellene maradnia.

Az alacsonyabb keresetű munkavállalóknak az állam támogatásként a maximálisan igénybe vehető mértékig egészítse ki az adókedvezményt ("visszatérítendő adó"), így ne függjön a keresettől a gyermeknek nyújtott támogatás - áll a szocialisták javaslatcsomagjában

Az MSZP második módosító javaslata arról szól, hogy a munkahelyek megőrzése és bővítése érdekében a vállalatok által fizetett járulékot 3 százalékkal csökkentsék 2011-ben. Az ellenzéki párt szerint az alapvető élelmiszerek áfáját 18-ról 5 százalékra kellene csökkenteni.

A szocialisták elfogadhatatlannak tartják a közszolgáltatásokban dolgozók elbocsátását, valamint béreik és juttatásaik befagyasztását. Az ellenzéki párt bírálta a kormányt azért is, hogy sem az egészségügyben sem az oktatásügyben sem történt előrelépés.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!