Szilveszteri babonák

2023.12.31. 13:30

Szerencsemalacot az asztalra, és zajjal űzzük el a gonoszt!

Akárcsak az év más ünnepein és jeles napjain, a szilveszteri szokások és hiedelmek is az emberi életre, az állatállomány és a termés bőségére vonatkoztak.

Tiszlavicz Luca

A szilveszteri dudával elfújhatjuk az ártó szellemeket

Fotó: MW, Cseh Gábor

A szilveszter a Gergely-naptár szerinti naptári év utolsó napja. A legtöbb országban családi, baráti összejövetelekkel, evéssel-ivással, különféle rendezvényekkel és tűzijátékokkal ünneplik. Az év utolsó és első napjához köthető szokások célja, hogy egészséget, bőséget, szerencsét, boldogságot varázsoljanak a számunkra. Vannak dolgok, amiket jó ha megteszünk e két napon, van amiket pedig jobb ha kerülünk.

Ha már evés-ivás, akkor nem mindegy mi kerül az asztalra. A néphagyomány szerint ilyenkor voltak megszabott ételek, melyeket enni kellett, illetve voltak olyanok, amelyeket kifejezetten tiltottak. A babona alapján a malac fogyasztása elengedhetetlen, hiszen kitúrja a szerencsét számunkra. Fülét, farkát, körmét, csülkeit, mindenét felszolgálhatjuk, amit csak lehet, hogy minél mázlisabbak legyünk.
A hiedelmek úgy tartják, hogy ilyenkor nem csak a rétest lehet hosszúra nyújtani, hanem a boldogságot és az életet is. Így minél több töltelék van a süteményben, annál boldogabbak leszünk az új évben.

Edénybe lencse, pénztárcába szerencse

A lencse se maradjon ki a menüből, hiszen minden egyes szeme egy-egy pénzdarabot szimbolizál. Aki az újév első napján eszi, annak a pénztárcája egész évben tele lesz - a hiedelem szerint. Szépséget is hoz, állították, valamint egy kedves népi hagyomány is kapcsolódik hozzá. A lencsefőzelék készítésekor egy mandulaszemet rejtenek el az ételben. A hajadon, aki a tányérjában megtalálja, az még abban az évben megházasodik. Aki nem szereti a lencsét, az lecserélheti babra, rizsre vagy kölesre, pár szem lencsét pedig tegyen a zsebébe.
Aki újév napján édeset eszik, annak egész éve édes lesz. Népszerű étel ilyenkor még a virsli, a sonka, a hurka, a kocsonya és a pogácsa.
Amit mindenképpen kerüljünk azok a szárnyasak, mert elkaparják a szerencsét, a hallal pedig el is úszik.

A magyar néphagyományokhoz tartozik többek között a zajkeltés. Főként éjfél körül lármáztak szilveszterkor  ostorral, kolomppal, dudálással, bádogdarabok összeütésével annak érdekében, hogy elűzzék a gonoszt. Szokás volt, hogy elzavarták ilyenkor a telet, az óévet jelképező bábut elásták vagy elégették, illetve egy öregembernek öltöztetett legényt is kiűztek a faluból. Házról házra jártak kántálni a férfiak, majd a fiatalok és jókívánságokkal árasztották el a ház lakóit. Nem maradhat ki a jóslás sem. A legismertebb talán az, hogy a hajadon lányok jövendőbelijük kilétét, nevét, társadalmi helyzetét jövendölték meg gombócfőzéssel, pogácsasütéssel, ólomöntéssel. 

Van néhány jó tanács, amit érdemes lehet megfogadni:

  • Ne veszekedjünk, ne vitatkoznunk senkivel, különben nem találunk békességet az egész esztendőben!
  • Az újévet nem jó tartozással, adóssággal kezdeni, ezeket még az újév előtt ki kell egyenlíteni.
  • Aki korán kel, egész évben friss lesz, aki gyengének, betegnek érzi magát, az egész évben ilyen lesz.
  • Úgy vigyázzunk magára, hogy ne legyünk betegek, és ne kelljen orvost hívnia, mert ez azt jelenti a hiedelmek szerint, hogy egész évben betegeskedni fogunk.
  • Szilveszterkor és újévkor tilos kiönteni a szemetet, mert megy vele minden jó, kidobjuk vele együtt a szerencsénket is.
  • Ne bánkódjunk és ne legyünk szomorúak ezen a napon, mert úgy tartják, amit ilyenkor teszünk, abban gyakran lesz részünk az újévben is!

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában