Nosztalgia

2023.12.31. 17:40

Időutazás: nézegessen régi miskolci képeket!

Az óév utolsó napján az embernek nosztalgiázni támad kedve. Milyen volt Miskolc 90, 80 és 70 éve? A Fortepán képeiből válogattunk.

Lillafüreden a Palotaszálló mögött 1953-ban

Forrás: Fortepán/ Horváth József

Van kedvük egy kis időutazáshoz? A Fortepán képeit hívjuk segítségül, hogy megnézzük, milyen volt Miskolc 1933-ban, 1943-ban és 1953-ban. (Van köztük egy kakukktojás is, egy 1954-es, színes fotó: beleszerettünk. Talán elnézik így, az új év hajnalán...) Furcsa nézni ezeket a képeket, mert van, hogy a táj alig-alig változott, legfeljebb az emberek ruhája, frizurája. Lehet, valamely felmenőnk köszön vissza a fotókon? Akár az is lehetséges!

A Fortepan egy szabad felhasználású, közösségi fotóarchívum, ahol több mint százezer archív fényképet böngészhet és tölthet le ingyenesen, jó minőségben.

Egy kis segítség az egyik 1953-as fotóhoz, ami az Avastetőn lévő Rákóczi kilátóból készült. Előtérben balra az avasi református templom, alatta az Erzsébet (Szabadság) tér. Távolabb középen a református templom és mögötte a Szentháromság Görögkeleti Orthodox templom, ezektől jobbra a két tornyú Minorita templom. Érdemes egy pillantást vetni rá...A kilátó 1956-ban felgyulladt, a mostani - idén 60 éves kilátó - 1963-ban épült.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában