Egy csoda

2023.08.26. 10:00

Negyvenöt év után borult virágba az ongai agavé

Az agavé virágára a szakirodalom szerint valóban 40-50 évet kell várni, a virágért azonban nagy árat fizet a növény.

Rózsa Lászlóné Erika a gyönyörű virággal

Fotó: Bujdos Tibor

Virágozni kezdett az agavé 45 év után Ongán, tudtuk meg Rózsa Lászlóné Erikától. Megnéztük: impozáns, gyönyörű látvány, egy csoda

Az előkertben található. Az utcáról jól látható, ezért sokan követik figyelemmel

- mondta Erika a boon.hu-nak. Megtudtuk tőle, nagy becsben van, szinte már családtag, szeretnek fényképezkedni mellette. Egy nagyon kedves takarítónőtől kapták sok éve már az iskolában, ahol ő is, a férje is dolgozott. Már akkor tíz éves lehetett a növény, ezért számolják úgy, hogy 45 éves körül lehet. Eddig még sohasem virágzott.

Utána néztünk a neten. Három nyílt eddig az országban

- jegyezte meg Erika. Hozzáfűzte: a férje azt mondta tavasszal, hogy többet nem viszik be télire a garázsba, mert nyolc emberes munka. Májusban vette észre, hogy érdekes hajtást hoz a közepén. 

Úgy tűnik, erre nem is lesz szükség sajnos. Az agavé virágára a szakirodalom szerint valóban 40-50 évet kell várni. Ekkor hatalmas, akár 10-12 méter magas száron fejlődik ki a 15-35 legyezőszerű virág, melyek 7-10 centiméter hosszú sárga, egyedi virágokból állnak. Az óriási virágért azonban nagy árat fizet a növény: elvirágzás után elhal.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában