Film készült

2023.07.10. 19:00

Az ország első rektornője nem Miskolcon gyermekeskedett

Olyan területeken áll helyt, melyeken túlnyomórészt a férfiak bizonyítanak. Karrierje példaértékű.

Boon.hu

Előkerültek a gyermekkori képek

A Ritka kincsek című program a PONTközPONTban egy tíz részből álló premier vetítés-sorozat, amely minden hónap utolsó péntekén jelentkezik. Olyan nőket mutat be, akik különleges foglalkozással bírnak. A filmek alanya volt már hajóskapitány, borász, tetoválóművész, erőemelő és testépítő bajnok, természetvédő, méhész és legutóbb egy rektor. Alkotó a BluePixel Kommunikációs és Produkciós Iroda.

Első az elsők között 

A Miskolci Egyetem történetében Prof. Dr. Horváth Zita lett a modellváltás utáni első legfőbb egyetemi vezető, aki mindamellett, hogy a legfiatalabban megválasztott rektor, az első bölcsész, illetve az első nő, aki birtokolhatja e megtisztelő címet. Bár szakmai karrierje, élete összefonódott Miskolccal, nem itt született. Tősgyökeres Zalaegerszegi sokadíziglen. 

Horváth Ziával még a pandémia idején készült a felvétel

A Miskolci Egyetemen szerzett történelem szakos diplomát 1997-ben, azóta folyamatosan a Bölcsészettudományi Karon dolgozott, mint oktató, mint dékánhelyettes, majd egy rövid ideig mint a fakultás dékánja. 2013-tól az egyetem általános rektorhelyettesi posztját töltötte be, a Történettudományi Intézet igazgatója volt 2016-ban. Ezt követően felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár lett és végül a Miskolci Egyetem rektora. Történészként a 16. század és a 19.század közötti időszakot tanítja, de szűkebb szakterülete amiről a publikációi szólnak, amiből a doktoriját írta a 18.század és a paraszti társadalomtörténet.

Ritka kincsek 

Prof. Dr. Horváth Zita előmenetelét látva egyértelmű miért a Ritka kincsek sorozat szereplője. Olyan területeken áll helyt, melyeken túlnyomórészt a férfiak bizonyítanak. Karrierje példaértékű. 

 

A Ritka kincsek portrésorozat július végén zárul. Az utolsó portréfilmben Kiser Edina asztrológus/meseterapeuta/homeopatát mutatjuk be, aki ma már az ország másik végében él, de a vetítésre 2023. július 18-án pénteken 17 órától hazalátogat. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában