Pálinkaverseny

2023.02.10. 14:30

A gyümölcs legjavát zárják be az üvegekbe

A pálinka készítése egyszerre tudomány, szakma és művészet.

BOON

A verseny győztese az 1 Csepp Pálinka Kft. lett

Fotó: OKE

A jó pálinka nemcsak nemes ital, de valódi gazdasági érték, idegenforgalmi vonzerő is. A főzdék munkát, megélhetést adnak, miközben innovatív megoldásokat keresnek, hogy biztosítsák a minőséget. A pálinka készítése egyszerre tudomány, szakma és művészet – mondta többek között dr. Nagy István agrárminiszter az Ongai Kulturális Egyesület által rendezett XIII. Quintessence Pálinka- és Párlatverseny eredményhirdető gáláján szombaton Debrecenben a Kölcsey Központban. 1763 minta A Kárpát-medence legnagyobb pálinkamegmérettetésére idén 1763 minta érkezett. Voltak jelentkezők Magyarországon kívül Romániából, Szlovákiából, Szerbiából és most először Vietnámból is. A háromnapos zsűrizés során egy 27 fős nemzetközi bírálócsapat formált véleményt a desztillátumokról. Takács László versenyigazgató, az Ongai Kulturális Egyesület elnöke felidézte, hogy 2010-ben az első megméretésére 41 tétellel neveztek. Idővel kinőtték a borsodi kistelepülést, és idén immár második alkalommal gyűltek össze ünnepelni az első számú hungarikumot, valamint készítőiket Debrecenben.

A jelenlévők egy kisfilmből megismerhették az értékelés folyamatát, mely az egyesület által fejlesztett 100 pontos bírálórendszer és -szoftver segítségével zajlott. Mint kiderült, minden pálinkát egymástól függetlenül legalább hat ítész minősít, nézik a technológiai tisztaságot, az illat- és ízintenzitást, a gyümölcskaraktert, tartósságot, szájérzetet, a harmóniát, valamint az eleganciát. A délután a pálinkák és párlatok ünnepélyes eredményhirdetésével folytatódott, majd a kereskedelemben kapható aranyérmes pálinkák társadalmi zsűrizése után jött a fogadás és a pálinkabál.

A legjobbak

Quintessence – 2023 legjobb ongai pálinkája/párlata: Sóvári Károly – Fekete berkenye Quintessence – 2023 legjobb értékelő/bíráló zsűritagja: Vértes Tibor

Quintessence – 2023 legjobb bérfőzdéje: Mámor Pálinkaház – Felsőzsolca

Quintessence – 2023 legjobb női magánfőzője: Tóthné Varga Erzsé- bet

Quintessence – 2023 legjobb magánfőzője: Vass Csongor

Quintessence – 2023 legjobb bérfőzetője és főzdemestere: Guba Krisztián (bérfőzető) és Nyilasi Béla (főzdemester)

Quintessence – 2023 legjobb magán és bérfőzetett párlata: Szász Gábor – Orange Red kajszibarack Quintessence – 2023 legjobb pálinkája: Sáppusztai Pálinkafőzde – Piros Vilmoskörte

Quintessence – 2023 legjobb kereskedelmi főzdéje, egyben a verseny győztese: 1 Csepp Pálinka Kft.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában