Állatvilág

2023.01.11. 09:00

Barkós, alpesi és fecskefarkú

A veszélyeztetett állatfajokra kívánja felhívni a figyelmet A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület akciója.

ÉM

Az alpesi gőte

A barkóscinege lett az „Év madara”, az alpesi gőte az  „Év kétéltűje”, a fecskefarkú pillangó pedig az „Év lepkéje” 2023-ban. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület  (MME) 1979-ben indította el elsőként az „Év madara” akciót, melynek célja a természetvédelmi problémákkal érintett fajok, madárcsoportok társadalmi szintű bemutatása volt. Ezt követően indult el hasonló céllal az „Év hüllője” / „Év kétéltűje” (évenként váltakozva) program 2012-ben, majd az „Év lepkéje” következett 2023-ban, írja az egyesület a weboldalán.

Kedvezőtlen kilátások

A tavaly nyári internetes lakossági szavazáson a legtöbb voksot a barkóscinege kapta az „Év madara” kategóriában. Eurázsiai elterjedésű madár, Európa a faj elterjedési területének csak mintegy 15 százalékát teszi ki. Nem vonul, egész életét a természetes és a mesterséges vizek széles nádas-gyékényeseiben tölti. A melegedő és egyre szárazabb időjárás különösen kedvezőtlen kilátásokat jelent a barkóscinege élőhelyét jelentő nádasokra, amelyeket a klímaváltozáson túl a parti beruházások is veszélyeztetnek.

Barkóscinege


Ritka kétéltűnk

Az év kétéltűjét vagy hüllőjét nem lakossági szavazás, hanem az MME Kétéltű- és Hüllővédelmi Szakosztálya választja meg 2012 óta. A hazánk középhegységeinek hűvös, csapadékos mikroklímájú élőhelyeinek kisebb tavaiban, tócsáiban szigetszerűen előforduló alpesi gőte az egyik legritkább, kevésbé közismert kétéltűnk, szórványos előfordulásának köszönhetően kevesen találkoznak vele. Általában március végén, április első felében bújik elő telelőhelyéről és szinte azonnal a petézőhelyre vonul, melyeken gyakran a foltos szalamandrával, a pettyes gőtével és a sárgahasú unkával osztozik. Az alpesi gőtét hazánkban legfőképpen a klímaváltozás és a vele járó csapadékhiány, valamint az erdők letermelése veszélyezteti. Fenyegeti továbbá még az elhibázott haltelepítés és a vizek szennyezése is.

Megfogyatkozott

Az idén indult év lepkéje akció első lakossági szavazását 2022-ben hazánk egyik legikonikusabb nappali lepkéje, a fecskefarkú pillangó nyerte a három jelölt közül. A fecskefarkú pillangó világszerte, igen széles körben elterjedt faj, majdnem az egész északi féltekét benépesíti. 

Fecskefarkú pillangó

Hazánkban országszerte előfordul, bár a hegy- és dombvidékeken gyakoribb. Három nemzedéke áprilistól, melegebb években már márciustól repül egészen szeptemberig. Védett a Vörös Könyvben szereplő faj. Az utóbbi évek kései hideg vagy akár fagyos napjai és az intenzív vegyszerhasználat miatt bizonyos területeken igencsak megfogyatkozott.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában