Megszavazták

2023.01.15. 18:05

Az Év Vadvirága a borzas len

A nyertes vadvirág az Északi-középhegységben is gyakori.

ÉM

Hatalmas fölénnyel nyerte meg a 2023-as Év Vadvirága versenyt a borzas len (Linum hirsutum), amely a voksok 60 százalékát kapta a szavazóktól, írja a Turista Magazin. Két, sárga virágú vetélytársa osztozott a maradék 40 százalékon, a második helyezett a csodás virágú tarka nőszirom (Iris variegata) lett a szavazatok 27 százalékával, a harmadik pedig a selymes peremizs (Inula oculus-christi L.) lett, a voksok 13 százalékával.

Liláskék szirmok 

Az idei győztes borzas len mészkedvelő faj, hazánkban száraz gyepekben, sztyeppréteken, meszes homokpusztagyepekben, ritkábban száraz tölgyesekben találkozhatunk vele. A kopaszlevelű alfaja gyakran homokpusztákon fordul elő. A borzas len hazánkban 1993 óta védett, természetvédelmi értéke 5 ezer forint.
A Tiszántúl kivételével hazánk legtöbb táján előfordul, az Északi-középhegységben és a Duna–Tisza közén gyakoribb, az ország nyugati részén ritkábban találkozhatunk vele. Az 50–80 centiméter magas, felegyenesedő szárú, évelő növény virágai álfüzért alkotnak, a virágaiban pedig 5 liláskék – a klasszikus lenkéknél lilásabb – szirom található, melyek 15–20 milliméter hosszúak. A borzas len május és július között virágzik. A hazai kék virágú lenfajoktól könnyen elkülöníthető, mivel csak ennél mirigyes a csészelevél széle, és a szára is csak ennek szőrös. Innen ered magyar és tudományos nevében szereplő borzas fajnév. Kelet- és Közép-Európában elterjedt növény, mely kelet felé a Kaukázusig, délen a Kaszpi-tengerig fordul elő. 

Az Év Vadvirágát 2011 óta választják meg, tavaly az agárkosbor nyerte el ezt a kitüntető címet, a korábbi évek választottjait pedig a Magyar Biológiai Társaság oldalán lehet megnézni. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában