Vízkereszt

2023.01.16. 17:00

A farsangi időszak kezdete a miskolci Vörösmartyban

A téli tanítási szünet elhúzódása miatt nem vízkereszt napján (január 6-án), hanem 9-én hétfőn került sor az iskolában az épületszentelésre.

NHK

Fotó: NHK

Az Epiphania Domini (Urunk megjelenése) kapcsán a szertartást Főtisztelendő Juhász Ferenc plébános atya, pasztorális helynök végezte. Előbb a vízszentelésre került sor (a szentelt vízből aztán az "iskola népe", kicsik és nagyok bátran vihettek haza), majd a házszentelés következett: a plébános és paptestvérei végig járták az iskola helyiségeit. Minden ajtófélfára vagy ajtóra fölkerült a 20 + C + M + B + 23 fölirat, vagyis: Christus Mansionem Benedicat (Krisztus áldja meg e házat!) Vízkereszt ünnepe hagyományosan a farsangi idő kezdete is. Ennek jegyében január 12-én a Trió a la Kodály együttes adott hangversenyt a Vörösmarty aulájában. A hagyományápolás mellett új reflexiókat is igyekezett bemutatni a zenekar. Egy tanóra időtartamában 21. századi nézőpontból, a gyerekek aktív bevonásával (kérdésekkel, daloltatásukkal) népszerűsítették művészetünk egyik alappillérét, a népzenét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában