Szilveszter

2022.12.30. 16:00

Állatmentő ügyelet lesz szilveszterkor

Pintér Attila, a Szilveszteri Állatmentő Ügyelet főszervezője kilencedik éve próbálja több száz önkéntessel együtt hazajuttatni az év végi tűzijátékok miatt elszökő kutyákat is macskákat, hozzájuk minden évben 800-1000 állatot jelentenek be pár nap alatt.

Fotó: Iryna Kalamurza

A Szilveszteri Állatmentő Ügyelet kilencedik éve segít hazajuttatni az ilyenkor elmenekülő kutyákat és macskákat, hozzánk minden évben átlagosan 800-1000 állat eltűnését jelentik be, de ez csak a jéghely csúcsa. "Sok állatot hazajuttatnak anélkül, hogy mi tudnánk róla, sok állatot pedig sosem keresnek. Így a valóság az, hogy a fenti szám többszöröse lehet azon állatok száma, akik egyetlen nap miatt bajba kerülnek. Ráadásul a hozzánk bejelentett kutyák csupán fele jut haza, a többi állat sosem. Ez a szomorú arány egyetlen évben sem változott. A vadállatokról nem is beszélve, akik ilyenkor szintén elmenekülnek. Nem véletlenül tiltotta be például a tatai városvezetés 2018-ban, hogy az Öreg-tón telelő madarak miatt a tűzijátékok használatát. Ugyanis az előző években az ott pihenő védett madarak a szilveszter miatt hetekre elmenekültek" - nyilatkozta a Magyar Állatvédelemnek.

De nem csak az állatok szenvednek ilyenkor, hanem a csecsemők és idős emberek, vagy az epilepsziások is. Azokról a gazdikról nem is beszélve, akik azokkal az állataikkal töltik a napokat ilyenkor, akik félnek a tűzijátéktól, csak azért, hogy valamennyire megnyugtassák őket, megpróbálják a remegő és néha maguk alá vizelő vagy rohamot kapó kedvencüket megnyugtatni, és reménykedni abban, hogy túléli az éjszakát  - írta a Magyar Állatvédelem.hu.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában