A miskolci sárkány legendája

2022.05.08. 16:00

Új könyve jelent meg Reiman Zoltánnak

A Miskolc történetét mesés formában feldolgozó kötete elsősorban a fiatalabb korosztályt célozza meg.

Ujlaki Attila

Fotó: Bujdos Tibor

A miskolci sárkány legendája címmel jelent meg a hetekben az ötödik Miskolcról szóló könyve Reiman Zoltánnak. A nagy képeskönyv formában kiadott mű főképpen a legfiatalabb korosztályt célozza meg, de az idősebbeknek is új élményt jelenthet. 

– Tulajdonképpen ez a kis mese vagy legenda már szerepel az első könyvemben is – nyilatkozta az Észak-Magyarországnak Reiman Zoltán író, aki hozzátette, hogy ez a novella volt az, amely amikor a Miskolcról szóló színdarabot, az Agavét játszották, akkor a színdarabnak a rendezője megkereste, és szerette volna ezt a történetet felhasználni a darabban, ami az alapja ennek az új könyvének. 

Fontos, hogy a fiatalabb korosztály is megismerje Miskolc történetét

- Reiman Zoltán

A szerző arra is kitért, hogy fontos számára az, hogy a fiatalabb korosztály is megismerje Miskolc történetét, így született meg az ötlet, hogy egy olyan könyvet írjon, amely ennek a korosztálynak is szimpatikus lehet. A könyv története tartalmaz valóságos elemeket ilyen például a Szent György-hegy, amelyet most Avasnak hívnak, vagy az, hogy Miskolc nemzetsége alapította a várost, amely a Bors nemzetségnek volt a rokona – részletezte a szerző, aki elmondta azt is, hogy a műbe meseszerű elemeket is épített, ezzel is élvezetessé téve annak olvasását. 

Lokálpatriotizmus 

– Egy Miskolchoz kapcsolódó mesével már gyerekkorban is el lehet kezdeni építeni a lokálpatriotizmust – mondta el a szerző, aki arra is rámutatott, hogy nincs még egy ilyen könyv, amely konkrétan ilyen mesés formában dolgozná fel Miskolc történetét. – A könyv részletes bemutatója a könyvhéten lesz. Magyar történelemmel foglalkoztam amatőr módon korábban, és nagyjából nyolc éve kezdtem el Miskolc történetével foglalkozni, és akkor is indítottam el a blogomat, és onnantól kezdve volt Miskolc helytörténetével foglalkozó sorozatom – mondta Rei­man Zoltán. Azt is hozzátette, hogy ez a munka odáig jutott, hogy azóta született ezekből négy könyv és most egy mesekönyv is, és több kisebb kiadvány is. – Van egy lokálpatrióta egyesületünk is, amellyel a legfőbb célunk az, hogy Miskolc marketingjét javító munkát végezzünk. Miskolcnak nincs meg az eredettörténete, hiszen nem ismerjük, hogy pontosan mikor alakult, és az alapításának a konkrét körülményeit sem – mutatott rá a szerző, aki hozzátette: – Úgy gondoltam, hogy egy legenda formájában egy sárkányt is beleszőve írok neki egy ilyen történetet, és így született meg a mese. A könyv egy történetet dolgoz fel, amelynek a helyszíne Miskolc, és a rajzokat Bubrik Zseraldina készítette hozzá, valamint a könyv borítóját is.

(A borítóképen: Reiman Zoltán egy korábbi dedikáláson)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában