Bőrápolás

2022.01.10. 08:00

Vigyázzunk a bőrünkre!

Télen ritkábban jutunk napfényhez, de a fényvédelem ebben az időszakban is fontos.

NHK

Forrás: Shutterstock

Bőrünk ápolása évszakonként változik, hiszen a környezeti hatásokra bőrünk másképp reagál. A zord időjárás, a vitaminokban szegény táplálkozás, a kevés szabad levegőn tartózkodás, a napfény hiánya a téli időszakot követően egész szervezetünket megviseli – mondta dr. Kriston Renáta bőrgyógyász, kozmetológus.

 

Hozzátette: tavasz elejére már arcbőrünkön is látszik a kimerültség: fakó színű, fénytelen, sápadtabb, ellenálló képessége csökken, érzékenyebben reagál a külső környezeti behatásokra: gyakran jelennek meg rajta viszkető, kissé hámló, piros, irritatív vagy gyulladásba forduló foltok. Már az első tavaszi napsugarak megjelenésekor, sőt életmódunktól függően akár egész évben gondolnunk kell a fényvédelemre, hiszen bőrünknek a napsugárzás komoly megterhelést jelenthet. Aki szereti a téli sportokat, ezért szívesen tölti szabadidejét a hegyekben, sípályákon, az tapasztalhatja, hogy a fehér hóról visszaverődő erős napsütés akár napégést is okozhat.

 

Jó hatása van

 

Nem kell elbújnunk a nap elől, hiszen főként a téli napfényhiányt követően jólesik szervezetünknek a napfény: boldogabbá tesz minket, gyorsítja az anyagcserét, a D-vitamin-képzéshez nélkülözhetetlen – hangsúlyozta a bőrgyógyász. Tehát élvezzük mértékletesen: bőrtípusunknak megfelelő, kellő védelmet nyújtó faktoros készítményeket alkalmazzunk mindig a napfénynek kitett bőrfelületeken, különösen érzékeny az arcunk, dekoltázsunk és a kézfejünk.

 

A smink vagy a parfüm illatanyaga a napfény hatására allergiás-gyulladásos tüneteket válthat ki bőrünkön, amely pigmentáció hátrahagyásával gyógyul hosszú időn keresztül, ezért ezeken a területeken különösen figyelni kell a fényvédelemre. Az UVB-sugarak mintegy 80 százaléka visszaverődik bőrünkről, és ezekkel a sugarakkal szemben van egy természetes védelmi rendszerünk. A bőrünk bebarnul a pigmenttermelő sejtek munkája révén, és kissé vaskosabbá válik. Ezek a sugarak felelősek a napégésért, amely egy akut gyulladásos folyamat.

 

A napsugarak helyett

 

A szolárium veszélyes a bőr egészsége szempontjából, mert az UVA-sugárzásnak jelentős szerepe van a daganatképzésben, és kifejezett bőröregítő hatása is van, ezért nem javasolt a nap sugarainak helyettesítésére – tudatta a szakorvos. Hozzátette: dehidratálja a bőrt és csökkenti a kollagéntermelést, valamint fokozza a kollagénrostok lebontásáért felelős enzim munkáját. Mind a szolárium, mind a napfény hatására szabadgyök-képződés indul meg a bőrben. Még az egészségesnek mondott 0,3 watt/m2 sugárzás is nagyon magas, ami egyenértékű az egyenlítőn délben, felhőmentes égbolt alatt mért sugárzás erősségével, vagyis nagyon bőrkárosító hatású. Azonkívül a szolárium a D-vitamin képzésében sem tölt be jelentős szerepet, mivel ahhoz főleg UVB-sugárzás szükséges, a szolárium pedig UVA-sugarakat bocsát ki – összegezte a bőrgyógyász.

 

Télen se hanyagoljuk!

 

Ha testünkön sok anyajegy található, akkor azon túl, hogy a megfelelő fényvédelmet kiválasztjuk, az is lényeges, hogy azokat időnként figyeljük, ha szükséges, szakorvossal ellenőriztessük, akár télen is. Az anyajegyeink sejtjei nagyon hasonlítanak a bőr pigmenttermelő sejtjeihez, vagyis már az anyaméhben elrendeződnek, és létrehozzák az adott rasszra jellemző színárnyalatot. A pigmentált anyajegyek sejtjeinek fejlődése az embrionális életben viszont megakad, és nem egyenletesen oszlanak el a bőrünk felső rétegének alsó részében, hanem apró csoportosulások formájában szaporodnak, akár a bőr mélyebb rétegeiben is.

 

A pigmenttermelő sejtek száma ugyanannyi a fehér bőrűeknél és a sötét bőrszínnel rendelkezőknél, különbség csak a pigmenttermelés aktivitásában van. Anyajegyek bármely bőrszín esetében előfordulhatnak, de gyakrabban és nagyobb számban észlelünk fehér bőrűeknél. Anyajegyeink egy része velünk született, más része az életünk során alakul ki, nagyjából 35 éves korunkig. Tehát évről évre nő a számuk, és ezek a képletek lassú változást is mutatnak.

 

Figyelemfelkeltő kell hogy legyen, ha hirtelen, néhány hét vagy egy-két hónap leforgása alatt tapasztalunk változást anyajegyeinknél. Ha hirtelen megnőnek, ha az addig szabályos formájuk szabálytalanná vagy kiemelkedővé válik, ha valamilyen szubjektív panasz: viszketés, fájdalom jelentkezik. Továbbá, ha vérzékennyé válik, és nem gyógyul, vagy a korábbi színe megváltozik: sötétebb vagy világosabb lesz, sokszínű lesz, esetleg eltűnik. Ilyen esetekben akkor is forduljunk orvoshoz, ha még nem érkezett el a kontrollvizsgálat időpontja – javasolta dr. Kriston Renáta.

 

(A borítóképen: Ha lehetőségünk van rá, érdemes télen is napozni)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában