Ünnepi műsor

2021.11.03. 18:30

Imádják, amit csinálnak

Másfél évtizedes évfordulót ünnepelt a Hajnali Néptáncegyüttes.

BLCS

Forrás: Olvasónktól

A szerencsi Rákóczi-várban megrendezett ünnepi műsorra sokan, hozzátartozók, barátok, ismerősök és kívülálló érdeklődők egyaránt kíváncsiak voltak. A Hajnali Néptáncegyüttes tavaly ünnepelte volna fennállásának 15. évfordulóját, ám a pandémia miatt erre csak idén nyílt lehetőség.

– Kitartó, kemény, szeretetteljes munka van mögöttünk, és talán nem is nevezhetjük munkának, hanem szórakozásnak, hiszen mindannyian imádjuk azt, amit csinálunk – mondta Bajári Éva, a csoport vezetője, s hozzátette: – Megalakulásunk a Rákóczi-iskola művészeti tagozatának köszönhető, ahol kiváló táncosokat nevelhetünk, mindemellett hisszük, hogy az általános iskolából elballagva sem szabad abbahagyni a közös munkát. E gondolatból született s lett a város együttese, a Hajnali Néptáncegyüttes.

Visszatekintő

A gálán felidézték az együttes elmúlt másfél évtizedének jelentősebb állomásait, szakaszait.

– Munkánkban nagy segítséget nyújtottak az együtteshez hívott néptáncoktatók, köztük Maier Reimund, aki főként a fiúk irányításában segített 2005-től 2015-ig. 2016 és 2018 között Antal István (1966–2019), a népművészet ifjú mestere, nívódíjas koreográfus volt óriási hatással az együttes felfelé ívelő pályájára – fogalmazott Bajári Éva. Kiemelte: a mester távozását követő időszak lelki nehézségein összefogással és Hriczó Bence táncos segítségével lendültek túl, s hozzátette: 2019-től Darmos Éva és Darmos István mentorálta az együttest, idén szeptembertől pedig Repka Gyula pedagógus is csatlakozott a csoporthoz, akiknek szintén nagyon sokat köszönhetnek.

Az együttes a város és a környék szinte valamennyi rendezvényén fellép, s amatőr gálákon is elindul, hogy megmérettesse magát. Mindezek eredményeként a csoportot fölvették a B.-A.-Z. megyei szaknévsorba, és a Dunán innen, Tiszán túl tehetségkutató versenyen több alkalommal is ezüst és arany minősítést kapott.

– Itt figyeltek fel ránk a trianoni békeszerződés kerek évfordulóját megünnepelni készülő rendezők, és beválogatták együttesünk tagjait a Hősök terén forgatott rockoperába. Nagy megtiszteltetés volt ez számunkra – emlékezett Bajári Éva.

Az együttes 2019-ben elismerő oklevelet kapott a szerencsi önkormányzattól a néptánc területén elért kimagasló eredményeiért. A csoport a karantén időszaka alatt sem tétlenkedett, hiszen a 2020-ban meghirdetett „A nemzeti összetartozás napja alkalmából – Körbetáncoljuk a Kárpát medencét” elnevezésű felhívásra kisfilmet készített.

A gála műsora javarészt az elmúlt időszakban tanult koreográfiák füzéréből állt. Az előadás végén az együttes két tánccal emlékezett meg Antal István örökös aranysarkantyús táncosról, a népművészet ifjú mesteréről, nívódíjas koreográfusról, és megköszönte az eddigi támogatásokat.

(A borítóképen: Az együttes számos helyen fellépett már szerte az országban)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában