Ereklyék

2021.11.01. 13:00

Ajándék Kazahsztánból

A SUSI (Sárospataki Utánpótlásnevelő Sport­iskola) irodája olyan, mint egy múzeum, ahol számtalan ereklyét csodálhatnak meg az ott megforduló vendégek.

Kolodzey Tamás

Fotó: Kolodzey Tamás

A látnivalók között különlegességek is akadnak: például dr. Hegedűs Csaba birkózó olimpiai bajnok, a hazai és a nemzetközi szövetség hajdani tisztségviselőjének öltözéke, amelyet a századik magyar ötkarikás aranyérem tulajdonosa ajándékozott a Bodrog-partiaknak.

Több fajtája van

– A talár Kazahsztánból származik – mondta Belicza János, a Sárospataki Utánpótlásnevelő Sportiskola elnöke az intézmény irodájában, ahol Kovács Gáborral, az STC labdarúgó-szakosztálya vezetőjével tartott tárlatot. – Az egykori kiválóság és szövetségi kapitány a messzi távolban rendezett világkupa után a világbajnoki és az olimpiai rendezési feladatainak magas szintű ellátásáért, valamint pályafutása elismerésének tiszteletéül kapta. Az ázsiai, hatalmas országban ez a szokás, így köszönik meg az arra érdemesek tevékenységét. A díszes népviseletnek több fajtája van, és minél aranyozottabb futtatású, annál értékesebb és kifejezőbb. A kazahok máig nagy becsben tartják Sárospatak díszpolgárának munkásságát, ez jól látszik az igényes hímzésű „kabáton” – mi pedig nagy boldogsággal fogadtuk el a jogi doktorátussal rendelkező Hegedűs Csaba irántunk tanúsított figyelmességét. Egyébként is hálásak vagyunk neki azért, mert az elmúlt években sokat tett Sárospatak testkultúrájának és sportéletének fellendítéséért.

(A borítóképen: Kovács Gábor és Belicza János az ajándékba kapott kazah népviselettel)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában