Támogatók segítségével

2021.10.02. 19:30

Valóra válhatott az álom Felsődobszán

A szeretetnek otthona is lehet, állítják az alapítók.

Ujlaki Attila

Fotó: Olvasónktól

– A Szeretet kikötőt szeptember 23-án vették birtokba a gyerekek. A leendő „gyermekpalotában” minden a jóérzésről szól majd. Talán a nap is másként ragyog majd bent a kertben. Az épület helyiségei pedig azt sugallják a látogatók számára, hogy nincsenek egyedül, hiszen a szeretet képes legyőzni a lehetetlent, az esendőséget. A szeretet szárnyakat adhat – mondta el lapunknak Czabányi Attila projektgazda.

Egy ingatlannal kezdődött

Felsődobszán úgy indult el a gondolat, hogy az alapítvány egy támogatójától családi házat kapott ajándékba. A kuratóriumi tagok rögtön tudták, hogy valami nagy és különleges dolgot valósíthatnak meg az iskolától nem messze található épületben.

Bár pénzük nem volt, s láthatóan az épület felújításához nem kevés tőkére lett volna szükség, tudták, hogy érdemes nagyot álmodni. A több mint 1200 cégnek, vállalkozások vezetőinek elküldött egyedi kérés még a közben kitört világjárvány okozta gazdasági nehézség ellenére is 100-120 gazdasági vezető szívéhez és lehetőségeihez odatalált, akik támogatásokkal segítették, hogy a régi családi házból egy gyermekeknek szánt csodás közösségi ház épülhessen. El kellett költeniük 22-23 millió forint adományt és közel 6 millió forint pályázati támogatást, hogy a legjobbat hozzák ki az épületből, ismertette a projekt felelőse.

Az alapítvány tagjai, akik Felsődobszán pedagógusok, már az építkezés előtt a gyerekekkel együtt kigondolták, hogy az épület a „Hernádmenti Iskolások Háza – Szeretet kikötő” elnevezést kapja, és méltó folytatója lehet az alapítvány és a diákönkormányzat eddigi sikeres projektjeinek, mint a „Bárczay-garas”, a „7 Varázs próba” és a „Törj ki, – Te is lehetsz példakép!” programoknak. Ezek a programok nagyrészt hátrányos helyzetű, nehéz sorsú tehetséges gyermekekkel foglalkoznak.

A Szeretet kikötőben a programokat elsősorban a szeretet köré szervezik majd. Nemcsak azért, mert az egész építkezési folyamat, a cégek segítőkészsége számukra is a megbecsülést, szeretetet adta, hanem azért is, mert tudják, tapasztalják, hogy a gyerekek körében is nagyon fontos megtanulni az egymás értékeinek felfedezését, elismerését, mert ez erőt adhat olyan gyerekeknek is, akik nehezen szerzik meg a sikerélményt. Olyan programot fognak megvalósítani a házban, ami örökre elűzi a gyerekek fejéből az egymás heccelésének vágyát, és erősíti az együttműködési képesség kialakítását. Mivel országosan újra előtérbe került az iskolások közötti durvaság és lelki bántalmazások ügye, ezért is nagyon fontos, amit fel szeretnének vállalni.

– Lesznek közös játékok, szerkesztenek majd közös újságot, online közösségi felületet, valamint akciókat hirdetünk, helyi gyermekpályázatokat indítunk. Fontosnak tartjuk a gyerekek közötti személyes kapcsolatokat, barátságokat. S mindezt a határon túli Hernád partján élő iskolásokkal is tervezzük. A kapcsolatfelvétel első lépéseit már megtettük, számos partnerre leltünk a régióban – részletezte Czabányi Attila.

(A borítóképen: A Szeretet kikötő irányába tartanak…)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában