Egészség

2021.10.19. 12:00

A légzőszerveket is védik a probiotikumok

Az allergia, az asztma és a felső légúti fertőzések ellen is hatásosan védhetnek a probiotikumok.

Nagy-Hankó Krisztina

Fotó: Shutterstock

Tombol az allergiaszezon, az utóbbi évekhez képest is erősebb tünetekről számolnak be a szénanáthától szenvedők. Az iskolakezdés után a gyerekek egy része már otthon maradt, mert felső légúti problémák és láz lépett fel náluk. Nyakunkon a Covid negyedik hulláma, ami szakértők szerint nagyon hasonló tünetekkel jár, mint a megfázás vagy az allergia, ezért nehéz megállapítani, hogy mit kaptunk el. Érdekes fejlemény, hogy a legfrissebb kutatások szerint a probiotikumok jótékony hatása sokkal szélesebb spektrumú, mint azt eddig gondoltuk.

Már csecsemőkorban

Nemcsak a bélflórára hatnak kedvezően, hanem a tüdőre is. Már gyermekkorban érdemes alkalmazni őket, mert jó eséllyel megakadályozhatják bizonyos allergiák és felső légúti betegségek kialakulását. A probiotikumokat nagy mennyiségben tartalmazó élelmiszerek – például a savanyított tejtermékek – fogyasztását a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége is ajánlja – olvasható a közleményükben.

A probiotikumok már évtizedek óta ismert összetevők, amelyek igazoltan pozitív hatással vannak az egészségünkre. Nem meglepő, hogy egyre nagyobb teret kapnak a gyermekgyógyászatban is. Észak-Amerikában évek óta előrehaladott vizsgálatok zajlanak arra vonatkozóan, hogy miként lehet a probiotikumokat megelőző és terápiás módon alkalmazni gyermek-, sőt csecsemőkorban az asztma kialakulásának megakadályozására.

A bélrendszer egészsége

Finn tudósok vizsgálatai pedig azt igazolják, hogy a szülés idején probiotikumot fogyasztó kismamák megvédhetik kisbabájukat az atópiás ekcémától. A terhes nőknek és csecsemőiknek a szülés idején adott probiotikumok akár négyéves korukig megóvhatják a kicsiket ettől a kellemetlen krónikus betegségtől. Szintén friss kutatások mutatnak rá, hogy a probiotikumok a tüdőre is jótékonyan hatnak. A klinikai vizsgálatok során öt probiotikus törzs kombinációjáról derült ki, hogy több mint 27 százalékkal csökkenti a vírusos felső légúti fertőzések tüneteit. Ráadásul ez a probiotikus kombináció a 45 év felettieknél és az elhízottaknál vagy túlsúlyosaknál még hatékonyabbnak bizonyult, ami azért is figyelemre méltó, mert számos betegségnél, például a Covid esetében ők fokozottabb kockázatnak vannak kitéve. Az is beigazolódni látszik, hogy az egészségmegőrzés szempontjából szintén kulcsfontosságú éjszakai pihenést is elősegíthetik a probiotikumok. Laborvizsgálatokban egyes probiotikumok a szerotoninhoz hasonló hatásúnak bizonyultak, ami javíthatja az alvás minőségét.

Más-más hatás

A kedvező hatású, probiotikus élelmiszerek beépítését az étrendünkbe elősegítené, ha ezekről hazánkban is több tájékoztatást kaphatnánk a termékek csomagolásán. Hasznos lenne például a termékben jelen lévő probiotikumfaj vagy -törzs jelölése a címkén, mivel a probiotikus hatást eddigi tudásunk szerint elsősorban ez befolyásolja – tudatta a Magyar Dietetikusok Szövetsége.

(A borítóképen: Nem árt utánaolvasni, mely élelmiszerek tartalmaznak probiotikumot)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában