Évgyűrűk

2021.09.24. 17:00

Védelem, játékos formában

A bűnmegelőzési vetélkedők tudásanyagukkal hozzájárulnak az idősebb korosztály biztonságához.

Detzky Anna

Forrás: ÉM

Komplex bűnmegelőzési nap keretében rendezett a helyi általános iskolásokkal közös vetélkedőt szeptember 16-án a Sajókazai Őszikék Nyugdíjas Egyesület a Radvánszky-kastélyban. Az esemény célja a generációk közötti együttműködés volt.

Kicsik és nagyik játéka

– Egyesületünk és a meghívott nyugdíjasklubok tagjai ötfős csapatokban mérték össze tudásukat a Balassi Bálint Általános Iskola alsó tagozatos diákjaival közösen, balesetés bűnmegelőzési témában. A gyerekeknek külön ügyességi versenyt is rendeztünk az udvaron – mondta Zsúdel Gáborné, a Sajókazai Őszikék Nyugdíjas Egyesület vezetője. – A délelőtti program után zsíroskenyér-partit tartottunk, az ízletes kenyerek mellett rengetegféle üdítő és gyümölcs társaságában. Aztán egy falusétán megnéztük a helyi kosárfonók munkáját is. Majd a Romano Teatro Színtársulat adott jó hangulatú műsort, végül zenés vacsorával, közös beszélgetéssel búcsúztunk.

Rendőrzsűri értékelt

A vetélkedő anyagát teljesen a Kazincbarcikai Rendőrkapitányság és a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai állították össze.

– Hagyományteremtő céllal rendeztük meg az eseményt, amelyet szeretnénk folytatni, mert Sajókazán is azt tapasztaljuk, hogy egyre szélesebb körű a bűnözés. Meglepően ügyesen tudtak együttműködni a kicsik és a szépkorúak a versenyben, és remekül érezték magukat. Bízunk benne, hogy az így kialakult kapcsolatok a jövőben sem kopnak meg. Mindez pályázati forrásból valósult meg, Jaskó Judit címzetes rendőr főhadnagy, a Kazincbarcikai Rendőrkapitányság munkatársa közbenjárásával. Több civil szervezet is megjelent, és Miskolcról, Kazincbarcikáról, illetve Sajókazáról neveztek idős barátaink. Mindazok, akik a bűnmegelőzési tesztet helyesen kitöltötték, kis ajándékot: karkötőt, tollat és saját készítésű apróságokat kaptak – fejtette ki a nyugdíjasklub vezetője.

Szívügyük a bűnmegelőzés

Az Újkazinci Baráti Kör tagjai vitték el az első három díjat.

– Többéves hagyománya van baráti körünkben a bűnmegelőzési versenyeknek, talán ezért tudtunk ilyen eredményesen szerepelni Sajókazán – vélekedett Kálmán Vilmosné, az Újkazinci Baráti Kör vezetője. – A Hetvenkedő Hatvanasok bűnmegelőzési vetélkedő országos döntőjén, Zalaegerszegen is mi képviseltük megyénket szeptember 8-án és 9-én. A következő saját szervezésű bűnmegelőzési vetélkedőnk pedig a sportnapunk keretében, november 5-én lesz, a Don Bosco Sportközpontban. Tagjaink roadshow-t is tartanak a témában a B.-A.-Z. Megyei Bűnmegelőzési Alapítvány hozzájárulásával. Ezt azért tartjuk fontosnak, mert a bűnözők egyik elsődleges célpontja az idősebb korosztály. A szépkorúak nagyon hiszékenyek, különösen, akik egyedül élnek. Szeretnénk a lehetséges veszélyekre felhívni a figyelmet.

(A borítóképen: A komplex bűnmegelőzési nap résztvevői)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában