allergia

2021.09.05. 17:30

Praktikák a pollenallergia ellen

A pollen távol tartásának érdekében érdemes gyakrabban kimosni a textíliákat.

Apagyi Beáta

Forrás: Stock

Fotó: Shutterstock

Az allergia tünetei szinte egész évben megnehezítik a betegségben szenvedők életét. Hazánkban a pollenallergia is egyre nagyobb méreteket ölt. Az LG Magyarország megbízásából készített országos kutatás szerint mára a 15–59 éves lakosság 30 százalékát érinti a probléma.

Tisztára kell cserélni

A felmérésében részt vevők közül bár sokan tudják, hogy néhány módszerrel csökkenthető a lakás levegőjében a pollenek száma, mégsem tisztítják gyakrabban a ruháikat, az otthonukban fellelhető textíliákat.

A számok alapján kirajzolódik, hogy a nők és az 50 évnél idősebb korosztály jobban figyel arra, hogy az előbb említett módszert alkalmazva komfortossá tegye a mindennapokat. A diplomásokra, illetve a fővárosban élőkre szinte ez egyáltalán nem jellemző. A pollennel szennyezett öltözék cseréjét a válaszadók kétharmada végzi, viszont szintén az 50 évnél idősebbek körében népszerű szokás – 10 válaszadóból 9 –, hogy hazaérve az utcán viselt öltözéküket tiszta, kényelmes viseletre cserélik.

A pollenallergiások 38 százaléka hetente, 37 százaléka kéthetente húz friss huzatot ágyneműjére. A heti gyakoriságú ágyneműcsere a 40–49 éves korosztály, valamint a városok és községek lakói körében jellemző, míg a nők, illetve a 30 év alattiak és az 50 év felettiek inkább a kétheti váltásra szavaznak. A megkérdezettek ötöde havonta szakít időt a cserére. Ami az egyéb lakástextíliákat illeti, bár jelentős pollencsapdának számítanak, a válaszadók kevesebb mint fele, 41 százalék tisztítja gyakrabban a függönyöket, plédeket. Az átlagosnál népszerűbb ez a negyven év felettiek, a szakmunkás végzettségűek, a megyei jogú városokban lakók körében, kevésbé a 30 év alattiak, a diplomások és a fővárosiak esetében – derül ki a kutatásból.

Ákos a 30 év alatti allergiások táborát erősíti. Elmondása szerint a nyári, őszi időszak számára a legnehezebb.

– A tüsszögés, az orrfolyás, a torok viszketése, a szem könnyezése a leggyakoribb tüneteim. Bevallom őszintén, bár tudom, hogy a pollen szinte mindenhol képes megtapadni, legyen szó hajról, bőrről, ruháról, nem cserélem, mosom gyakrabban az általam használt textíliákat. Az utcán, munkában viselt ruházatot otthon mindig lecserélem, bár elsősorban azért, mert biztos vagyok abban, hogy rengeteg piszok hordozójává válik. Az ágyneműt körülbelül háromhetente váltjuk, a plédek és függönyök havonta egyszer kerülnek be a mosógépbe – osztotta meg az Északkal.

(A borítóképen: Kellemetlen időszak köszöntött az allergiásokra)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában