bányamunka

2021.09.16. 19:30

Az utolsó telkibányai „aranyásó” 80 éves

Menyhárt Barna életének aktív korszakát bányamunkával töltötte.

Hegyi Erika

Forrás: PH

Az elmúlt önkormányzati ciklusban új mozgalom indult községünkben, amely a nagy múltú nemesércbányászat emlékeinek megőrzését, bemutatását tűzte ki célul. Külföldiek előtt is elismerést aratott a felújított bányásznapok keretein belül felavatott bányásztérelem, az emléktáró és a gejzírkút – mondta lapunknak Benke István, a Telkibányai Ipartörténeti Gyűjtemény Alapítvány alapítója.

Mint fogalmazott: ezt a mozgalmat célszerű kibővíteni azzal, hogy megemlékezzünk azokról a még élő bányászokról, akik itt dolgoztak, akiket méltán nevezhetünk aranyásóknak. A legöregebb „telkibányai aranyásó” Menyhért Barna, aki ezekben a napokban tölti be 80. életévét. Életének aktív korszakát mindig bányamunkával töltötte. Telkibányán mint vájár kezdte munkáját. Amikor a bányák bezártak, a füzérradványi kaolinbányában folytatta tevékenységét, ezután pedig a borsodi szénbányákhoz került. Igazi bányász, mindig a bányában és mindig a föld alatt. Küzdelmes és nehéz évek voltak ezek, de mindig jó emlékkel gondol vissza rá. Ennek bizonyítéka, hogy féltve őrzi bányászegyenruháját, és a bányászathoz kötődő ünnepségek alkalmával mindig demonstrál a legrégebbi szervezett iparág, a bányászat mellett.

Ma is tevékeny

– Még ma is örökmozgó, tevékeny ember, ezt tanúsítja a gondozott veteményeskertje, gyümölcsfái és a virággal teli udvara és háza. Isten éltesse még sokáig a legöregebb aranyásót! – tette hozzá Benke István.

(A borítóképen: Menyhért Barna féltve őrzi bányász­egyenruháját)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában