Egészség

2021.09.05. 16:00

Amit tudni kell az őszi bőrápolásról

Évszakonként más szempontok szerint kell ápolnunk bőrünket az eredményesség érdekében.

Apagyi Beáta

Forrás: ÉM

Fotó: Shutterstock

Erdődi Alexandra kozmetikus, sminkes szerint ősszel a kinti hűvösebb, szelesebb idő, a benti fűtés megviseli bőrünket, dehidratáltabb, fakóbb, ráncosabb, nyúzottabb lesz. Ezért amint beköszönt a hideg, szeles idő, illetve a fűtési szezon, érdemes a nyári bőrápolásról átváltani az őszire. „A fűtés következtében a kinti levegő szmogosabb lesz, ami a bőrön is nyomot hagy. A különböző szennyezőanyagok, valamint a por gátolják a bőrlégzést, ez eltömíti a pórusokat, pattanásokat idéz elő. A szennyezettség miatt a bőr természetes védőrétege sérül, ami idő előtti öregedéshez vezet, mivel a kollagén termelődése zavart szenved. A bőr dehidratáltságából következik, hogy megjelennek apróbb ráncok, amik eddig nem voltak jelen” – világított rá a problémára.

Fontos hatóanyagok

„Ez most főként a hámlasztásos kezelések időszaka, amivel gyönyörűen felfrissíthetjük a bőrt. A nyáron használatos könnyed hidratálót most cseréljük le táplálóbb, gazdagabb, vitaminokat, természetes vajakat, olajokat tartalmazó krémekre. Fontos betartani a legalapvetőbb lépéseket a bőrápolásban minden reggel és este, amelyek a tisztítás, tonizálás, hidratálás, illetve a hámlasztás heti rendszerességgel. Az A-vitamin, vagyis a retinol a ránctalanítás szempontjából elengedhetetlen, a C-vitamin a kollagén szintézisét serkenti a bőrben. Míg a B-vitaminok a faggyúmirigyek működését szabályozzák. Akinek problémásabb a bőre, mindenképpen ajánlott, hogy az arc­ápolási rutinjában szerepet kapjon mint hatóanyag. További jelentős hatóanyagok közé soroljuk még a sheavajat, szőlőmagolajat, ligetszépeolajat, valamint a csipkebogyóolajat” – sorolta Erdődi Alexandra.

Egy jó rutin

„Ami lényeges egy jó rutin során, hogy bőrtípusnak megfelelő arclemosó tejjel minden este tisztítsuk meg a bőrt a napi szennyeződésektől, reggel is nagyon fontos ezt megtenni, akkor pedig az éjszaka során kiválasztott különböző méreganyagoktól kell megtisztítanunk bőrünket. Alkoholmentes tonikkal folytassuk, ez ugyanis nem fog szárítani és az érzékeny bőrűek is bátran használhatják. Ezek után hámlaszthatunk, ami ebben az időszakban különösen ajánlatos, ezt minél természetesebb hatóanyag-tartalmú termékekkel tegyük. Úgynevezett AHA-savakkal, gyümölcssavakkal végezzük, hiszen ezek kíméletesen hámlasztanak. Így az elhalt, elszarusodott hámréteget eltüntetjük, ezáltal a bőrünk sokkal puhább, üdébb és szebb lesz, az apróbb ráncok kisimulnak.”

Rendszeres kezelések

A kozmetikus elmondása szerint a krémek, kencék mellett érdemes kozmetikushoz is fordulni, és az alábbi kezeléseket választani: „Bőrmegújító, gyümölcssavas hámlasztó kezelést ajánlok leginkább, ezt ősztől kora tavaszig végezhetjük a kozmetikában. Ez a legkedvezőbb időszak a pigmentfoltok halványítására, amelyeket a hámlasztásos eljárásokkal tudjuk hatékonyan eltüntetni. A kezelés egy 2 komponensből álló hámlasztó pakolásból áll, amelynek az egyik része tartalmazza a gyümölcssavakat (alma, szőlő, naspolya), a másik része pedig erős paprikát, ami serkenti a vérkeringést, fokozza az anyagcserét. A kezelés végére csak üde bőrpír marad, sima, feszes bőr, a pigmentfoltok halványodnak; persze több kezelésre van szükség a minél jobb eredmény érdekében. A másik nagy­ágyú a kozmetikában a tű nélküli mezoterápia, amelyet szintén alkalmazhatunk a folthalványításban, de a ránctalanításban, hidratálásban is óriási szerepet tölt be. Ehhez hatóanyagkoktélok (többféle hatóanyag kombinációja) használatosak, amikkel igen látványos eredmény érhető el már 1-1 kezeléssel is, mivel ezzel az eljárással tudjuk bevinni a hatóanyagokat a bőr legmélyebb rétegéig. Ez olyan módon lehetséges, hogy a készülék elektromágneses hullámokat generál, aminek hatására átrendeződnek a sejtek, így úgynevezett mikrocsatornák nyílnak meg a bőrben, amiken keresztül lejut az orvosi tisztaságú hatóanyag, és ott hosszan tudja kifejteni hatását. Az ultrahangos bőrhámlasztás vagy más néven hidroabrázió szintén nagy kedvenc, eltünteti a szennyeződéseket, elhalt hámsejteket a bőr felszínéről egy tisztább, feszesebb arcbőr érdekében. A gép ultrahangos spatulája képes bejuttatni a kezeléshez használatos vizet, ezáltal intenzíven hidratálni tudja az érzékeny bőrt is. A klasszikus tisztító arckezelések is lényegesek ebben az időszakban. Amikor gőzöléssel felpuhítjuk az arcbőrt, hogy minél könnyebb legyen kitisztítani a pórusokat, fertőtlenítés után egy pórusösszehúzó, bőrnyugtató pakolással zárul a kezelés” – emelte ki a szakember.

„Fontos a rendszeresség, ezért havonta beiktathatunk kezelést a fent említettek közül, viszont ha pigmentfoltot szeretnénk halványítani, kúraszerűen érdemes hámlasztást végezni, ami legalább 3-5 alkalmat jelent. Természetesen mindegyik felsorolt kezeléshez csatolható egy relaxáló arcmasszázs is, ami pluszban táplálja, kényezteti a bőrt, a vendégek nagy örömére” – mondta Erdődi Alexandra kozmetikus.

(A borítóképen: Amint beköszönt a szeles idő, illetve a fűtési szezon, érdemes a nyári bőrápolásról átváltani az őszire)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában