Borsodi Vágta

2021.08.11. 19:00

Szélsebesen vágtáztak

Augusztus 7-én rendezték meg a Borsodi Vágtát, a leggyorsabb huszárok a Nemzeti Vágtán bizonyíthatnak.

Hegyi Erika

9. Borsodi Vágta és 1. Miskolci Járás Napja

Fotó: Kozma István

Benépesült az elmúlt szombaton Hernádkak-Belegrád határa, itt rendezték ugyanis a 9. Borsodi Vágtát, valamint hagyományteremtő szándékkal az I. Miskolci Járás Napját.

Érkezésünkkor a kishuszárok már trenírozták a lovaikat, a versenypálya mellett kialakított kis utcácskában pedig a Miskolci Járási Hivatal 28 települése mutatkozott be. Elhozták a közmunkaprogram keretében termelt termékeket, bemutatták kulturális értékeiket, és eljöttek a települések művészei, híres kézművesei is.

Az idei Borsodi Vágtára 16 kishuszár nevezett és 14 felnőtt huszár. A kishuszárok 10–16 év közötti gyerekek voltak, akik pónilovak nyergében ültek. A felnőtt huszárok 18 évesnél idősebbek. Négy-négy előfutamban dőlt el, hogy kik jutottak tovább a Nemzeti Vágtára, melyet október 2-án és 3-án rendeznek Budapesten, a Hősök terén.

Tirk Tamás, Hernádkak-Belegrád polgármestere köszöntőjében megemlítette, hogy az idén új pályán rendezték a futamokat, mert az előző versenyek területe nem az önkormányzat tulajdona. A mostani pálya azonban végleges helyszín, amit szeretnének a jövőben továbbfejleszteni.

Nemzeti jelkép

Alakszai Zoltán, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal vezetője, kormánymegbízott köszöntőbeszédében azt hangsúlyozta, hogy a Nemzeti Vágta célja egyebek mellett a hős, magyar huszárokra való emlékezés és a hagyományápolás.

– A huszár szó mindenki számára ugyanazt jelenti itthon és az egész világon. Olyan nemzeti jelkép, amiben az ősi magyar lovasrohamok, a tűzfegyverek korának újraélesztését látjuk. A hős magyar huszárok méltóak arra, hogy példaként álljanak előttünk és gyermekeink előtt. Ez a rendezvény is erről szól, immár kilencedik alkalommal, hiszen fontos, hogy a fejlődés, a fejlesztések mellett példaképeket is állítsunk, és ápoljuk hagyományainkat. Hernádkak-Belegrád község az elmúlt években mindent megtett annak érdekében, hogy ezt a célt megvalósítsa, ezért köszönet a szervezőknek – fogalmazott a kormánymegbízott.


Az eredmények

Huszárok

1. Tiszaladány, Bálint Denis, Suttogó Galileo

2. Szuhakálló, Balogh Luca, Chi Lo Sa Chimera

3. Hernádkak, Máté Éva, Colonia-Victória

4. Megyaszó, Törőcsik Beáta, Oldtimer Diamond

Kishuszárok

1. Érsekhalma, Czene Leila, Morcos

2. Győrújbarát, Szabó Dalma, Manitou

3. Hernádnémeti, Simon Bori, Jáde

4. Nyírbogát, Stekovics Annabell, BT First Love

(A borítóképen: A 9. Borsodi Vágtát együtt rendezték meg az I. Miskolci Járás Napjával)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában