Bőrápolás

2021.07.18. 14:30

Őrizzük bőrünk fiatalságát!

Sokszor az arcbőr még sima, de a nyakbőr már ráncos és redőzött. Sok oka lehet, és tehetünk is ellene.

Fotó: Shutterstock

Bőrünk öregedésének első jeleit a szépségápolásban oly gyakran elfeledett nyak bőrének megnyúlása és tónusváltozása mutatja. Nagyon sokszor megfigyelhető, hogy az arcbőr még sima, de a nyakbőr már ráncos és redőzött. Mivel a nyaknál kevesebb a csontalap, ezért a gravitáció hatására nagyobb a bőr megnyúlásának az esélye, jobban elmozdulnak a tartó- és támasztószövetek – magyarázza dr. Szobeczki Zsolt bőrgyógyász szakorvos.

Megfiatalítható

A bőr öregedésének 85 százalékáért felelős napfény (szolárium) és egyéb környezeti, életmódbeli hatások mellett fontos megemlíteni, hogy általában sokkal kevesebb gondot fordítunk a nyakbőr kozmetikai ápolására, ellenben sok illatszert és parfümöt használunk a nyak két oldalán. Az illatanyagok késői bőröregítő hatása azonban nem mindenki számára ismert. A fényérzékenyítő, irritáló illatkomponensek hatására nyakunk bőre kétoldalt vöröses-barnásan befoltosodik, hajszáleressé válik, a bőr fokozatosan sorvad, öregszik, megereszkedik. Sajnos ugyanez mondható el a vékony, puha, finom, rugalmas, vízben gazdag kötőszövetből álló dekoltázsról is – teszi hozzá a szakember.

Az idő múlásával a nap és a szolárium sugárzásának eredményeképpen jól látható hajszálerek, pigmentfoltok is jelentkeznek, a bőr szemcsézetté válik (a nyak bőrének „csirkenyak” jelleget, míg a dekoltázsnak „kreppes bőr” jelleget adnak).

Természetes melltartó

Kevesen gondolnak arra, hogy a felületes nyaki mimikai izmok, a nyak és a dekoltázs bőre együttesen egy „természetes melltartót” alkot, amely felelős az emlők normális helyzetéért, feszes állapotáért. A nyak és dekoltázs ápolásáról elfeledkezők, a napimádók nem gondolnak arra, hogy ezt a természetes függesztőszerkezetet károsítják, ennek rugalmasságcsökkenésével, megnyúlásával. A nyak és a dekoltázs bőrének megfiatalítása a zavaró bőrnövedékek eltávolítását, a pigmentfoltok eltüntetését, a meglévő hajszáleresség megszüntetését és a bőr kötőszövet-feszesítését jelenti.

Az orvos a páciens elvárásai alapján megtervezi a beavatkozások kombinációját, ami egyénre szabott bőrfiatalítási kezeléseket jelent, amelyekkel évtizedek árulkodó nyomai tűnhetnek el. A kezeléssorozat végeredménye a feszesebb bőr, amely megőrzi hajlékonyságát, simaságát, kivilágosodik a bőrszín, visszakapja fényét, frissességét. Mindezt anélkül érhetjük el, hogy ez a mindennapi tevékenységünket megzavarná vagy akadályozná.

Szembeötlő eredmény

– A nyakfeszesítés és a dekoltázs megfiatalítása, amennyiben szükséges, a bőrnövedékek eltávolításával kezdődik. Eltüntetjük a fibrómákat, a korról árulkodó hámló, barna időskori szemölcsöket. A tényleges bőrfiatalítás fraxel lézeres bőrkezeléssel történik, mely megszünteti a nap és az öregedés okozta károkat. Az eredmény néhány hónap alatt szembeötlő. A lézeres kezelést ősszel érdemes elkezdeni, eredményeként újra viselhetünk mélyebben kivágott ruhákat, addig is a tudatos bőrvédelemre, parfümhasználatra oda kell figyelnünk.

(A borítóképen: A szép bőr minden életkorban fontos)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában