Évgyűrűk

2021.07.30. 07:00

Okoseszközt használva kinyílhat a világ is

Még időskorban sem lehetetlen elsajátítani a digitális eszközök kezelését.

Fotó: Shutterstock

A magyar szülők több mint kétharmada támaszkodik a nagyszülők segítségére a gyermekek nyári elhelyezésében. Harminchárom százalékuk pedig legalább egy teljes hónapra rájuk bízza az unokákat – derült ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) megbízásából készített országos reprezentatív kutatásból. A felmérés során a szépkorú válaszadók digitális tudását is vizsgálták, ami messze elmarad a fiatalabb generációkétól. Ez konfliktusokhoz és elszigetelődéshez vezethet, különösen ebben az időszakban. A hírközlési hatóság összegyűjtött néhány tippet, hogyan tanulhatnak bele az idősek az okoseszközök használatába. Ez az edukációs weboldal gyakorlati útmutatót is ad.

Az NMHH azt javasolja, hogy a nagyszülők támaszkodjanak felnőtt gyermekeik vagy nagyobb unokáik számítástechnikai tudására. Jó ötlet lehet, hogyha együtt szerveznek szabadidős programokat az internet keresője és az erre kifejlesztett hasznos applikációk, például GPS-alapú túratérképek használatával.

Együtt könnyebb

Megörökíthetik a közös élményeket digitális fényképek és mobiltelefonnal készített videók által. Erre is megtaníthatjuk a nagyikat, később pedig megmutathatjuk, hogyan kell Facebook-profilt létrehozni és kiposztolni a fotókat.

Az élvezetes és költséghatékony szabadidő-eltöltés része lehet az otthoni filmnézés. A nagyobb videó-, sorozat- és filmmegosztó felületeket, valamint lejátszószoftvereket és használatukat is bemutathatjuk az időseknek.

Amikor véget ér a vakáció, megtaníthatjuk a Messenger vagy a Skype használatát, vagy kezdeményezhetünk videóhívásokat.

(A borítóképen: A fiatalabbak sokat segíthetnek az idősebbeknek a digitális világ megismerésében)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában