Apák napja

2021.06.20. 18:08

A férfiak jóval lazábbak, a nők féltősebbek

Gyakran olvashatunk a járványhelyzet okozta stresszről, amely a sok időt együtt töltő családok mindennapjaira is rányomhatta a bélyegét.

Detzky Anna

Fotó: ÉM

Viszont az apa-gyerek kapcsolatokra jó hatással is lehetett az, hogy az elfoglalt édesapák végre pótolhatták a kimaradt együttléteket.

– Az apák szerepét méltatlanul elhanyagolja még a pszichológia is. Viszonylag kevés kutatás foglalkozik vele – mondta Pócsi Orsolya pszichológus. – Ezzel szemben az apukák jelentősége elvitathatatlan, hiszen bizonyos dolgokat csak tőlük tanulhatunk meg. Ideális esetben az apa a feleség gondoskodó és szerető társa, aki az anyagiak mellett érzelmi biztonságot is nyújt. Ezzel együtt tud csak az édesanya jól helytállni a gyermeknevelésben. Ugyanakkor az édesapa is mutathat olyan alternatívát gondoskodásban, közelségben és a szoros kötődés kialakításában, ami olyan biztonságot nyújthat a gyerek számára, mintha az anyával lenne.

Általában az apák állítják fel a szabályokat, és kereteket szabnak, de ők azok is, akikkel kalandossá lehet tenni az életet.

Lányoknak is

– Az édesapák sokkal vitálisabbak, dinamikusabbak, lazábbak, és nem olyan féltősek, mint az anyák. A gyerekek legapásabb időszaka a négyéves kor, amikor a kis­fiúk az apjukra akarnak hasonlítani, a kislányok pedig próbálgatják a nőiességüket. Kizárólag az apjuktól tudják a gyerekek ellesni, hogy a férfiak hogyan kezelik a problémákat, és hogy viselkednek egy párkapcsolatban. Emellett sokszor a karrierutakra is erős hatást gyakorolnak. A nagyobb apai figyelemben részesülő fiatalok, általában gördülékenyebben képesek beilleszkedni egy munkahelyi közösségbe. A kamasz fiúk pedig jobban tudják szabályozni az agressziójukat, mert a gyerekek az apa jelenlétében tanulják meg, hogy hogyan viszonyuljanak helyesen a tekintélyhez és a hatalmi viszonyokhoz. Nagyon fontos tehát, különösen ebben a kritikus kis korban, hogy az apák elérhető közelségben legyenek fizikailag és érzelmileg is. Kutatások bizonyítják, hogy a gyerekekre az elmúlt években a szülők kevesebb időt szántak. Viszont a pandémia alatti bezártságot az apukák most felhasználhatták arra, hogy több minőségi időt töltsenek a családdal – hangsúlyozta a pszichológus.

(A borítóképen: Pócsi Orsolya)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában