Egészség

2021.05.29. 14:30

Hegyek, vízpart, tiszta levegő a megoldás

A pollenallergia megkeserítheti a tavaszi-nyári hónapokat, érdemes minden praktikát bevetni ellene.

Nagy-Hankó Krisztina

Allergia, magánrendelés, járványhelyzet. Képen: Étel allergia tesztet végeznek el. 20200417 Szombathely Fotó: Unger Tamás UT Vas Népe

Forrás: Shutterstock

Fotó: Unger Tamás

Hazánkban jelenleg a parlagfű okozta szénanátha és asztma 22 százalékos előfordulást mutató népbetegség, vagyis több mint kétmillió embert érint. Mivel számos pollenféle esetében már kora tavasszal megkezdődött a szezon, a nyár második felében pedig a parlagfű érkezik majd menetrend szerint.

Orrfolyás, tüsszögés

Az évszakok megváltozásával a telek melegebbek és nedvesebbek lettek, így a növényzet hosszabb ideig és nagyobb mennyiségben tud pollent termelni. A levegőszennyezés megsokszorozza a pollenallergia veszélyét, hiszen a pollenek felületére rátapadnak a levegőben lévő koromszemcsék. A koromszemcsékből a nyálkahártyára kerülve kátrány képződik, amely elősegíti a pollenszemcse átjutását a nyálkahártyán. A szervezet immunrendszere megpróbál védekezni: így jön létre a jól ismert allergiás tünetegyüttes, vagyis a tüsszögés, vizes orrfolyás, orrviszketés, orrdugulás, garatviszketés, fülviszketés, könnyezés, szemviszketés, kötőhártya-gyulladás, szemfáradékonyság, sőt akár fáradtság, levertség és fokozott alvásigény.

Az érintetteknek célszerű figyelniük a pollenjelentéseket, és ha megtehetik, a legnagyobb pollenkoncentrációval jellemezhető hetekre időzítsék a nyaralásukat, és utazzanak el tisztább levegőjű vidékre, a hegyekbe vagy vízpartra. Ha erre nincs lehetőségük, több módja is van, hogyan mérsékeljék a szervezetükbe jutó pollenek mennyiségét. Hazatérve célszerű az utcán hordott ruhát lecserélni, le kell öblíteni a kézre, arcra, szemöldökre tapadt polleneket, illetve tiszta vízzel vagy tengervizes orrspray-vel az orr is átöblíthető. A megszokottnál gyakoribb hajmosás szintén tanácsos. Cseréljük sűrűbben az ágyneműhuzatot, de a mosás utáni szárítást, az ágynemű szellőztetését ne a szabadban végezzük. Ha van gőzölős funkciója a mosógépünknek, akkor az öblítés kiváltására is bevethető forró gőz a ruhákban és plüssjátékokban megbújó allergének akár 99 százalékát eltávolítja. A lakás levegőjében lebegő pollenek eltüntetésére is van megoldás. Bár a szakemberek a levegőminőség javítására elsősorban a szellőztetést javasolják, igencsak hasznos segítséget nyújthat egy minőségi légtisztító berendezés vagy egy légkondicionálóval kombinált légtisztító.

(A borítóképen: Allergiavizsgálaton)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában