műfecskefészkek

2021.05.21. 15:00

Fecskéknek nyújtanak otthont

Kerámia fecskefészkeket helyezett ki egy köz­épületre Arnót Község Önkormányzata.

Detzky Anna

balról: Lenner Ádám és Dr. Üveges István

Fotó: Bujdos Tibor

A környezettudatos szemléletmód jegyében 20 műfecskefészket vásárolt Mezőtúron az arnóti önkormányzat. Szerda délelőtt a helyi gyógyszertár épületére tette fel dr. Üveges István polgármester a fecskék mesterséges lakhelyeit és az úgynevezett pelenkákat, amelyek a madárürüléket fogják fel. A védőnői épületre is tervezik, hogy további műfészkeket helyeznének el.

– Tavaly még a polgármesteri szobám ablaka alatt is fészkeltek fecskék, de idén már nem tértek vissza. Bízunk benne, hogy a műfecskefészkek újra vonzó lakhelyet biztosítanak a védett madarak számára – mondta dr. Üveges István, Arnót község polgármestere. – A klímaváltozás hatásait mindenki a saját bőrén érezheti. Kötelességünknek tartjuk, hogy amit tudunk, megtegyünk a közvetlen környezetünkben található élővilág védelme érdekében. Ha a fecskék idén beköltöznek a kerámia fészkekbe, jövőre bővítjük ezek számát. Meghívott előadónk korábbi partfalrendezésének köszönhető, hogy Arnóton a löszfalakban fészkelő, színes gyurgyalag is elszaporodott.

Veszélyben a fecskék

Az akciót követően az óvodában szemléletformáló előadást tartott a gyerekeknek Lenner Ádám, a Tiszatáj Közalapítvány természetvédelmi és tájgazdálkodási menedzsere. A kicsiknek egy molnár fecske méretű csokoládéval és szörppel is kedveskedtek.

„Hazánkban három fecskefaj él. A partifecske, amely szakadó partfalakba vájja fészkét, a füsti fecske, amelynek tora vörös, farokvillája a legnagyobb és a molnár fecske, amely tipikus városlakó. Mindhárom faj komoly veszélyben van” – hangzott el az előadáson. „Hazai veszélyeztető tényező a repülő rovarok számának csökkenése. Ennek megszüntetéséhez a háztáji jószágtartás visszaállítására lenne szükség, illetve kellő mennyiségű és minőségű sárra. Műfészkekkel rengeteget tudunk segíteni a füsti és a molnár fecskének. Otthont adunk számukra, ahol nevelhetik kicsinyeiket. Fészkük eltér, mind alakban, mind kihelyezési módban, amiről előzetesen tájékozódni szükséges.”

(A borítóképen: Lenner Ádám és dr. Üveges István felteszik a fecskefészkeket)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában