Kertművelés

2021.04.07. 15:00

Ültetés helyett a fagy miatt kell vigyáznunk

Az időjárás ismét alaposan megkavarja a kiskertekben a tavaszi munkálatok sorát.

Horváth Imre

Fotó: Horváth Imre

Az év 14-ik hetében járunk, április elején. Ilyenkor az aktuális, kiskerti tennivalókat sorba véve elsősorban arról kellene írnunk, hogy mit érdemes ebben az időszakban vetni, milyen magok kerüljenek szabadföldbe vagy pohárba, mi legyen a kikelt palántákkal, mely virágokat ültessük most. Az időjárás azonban, mint oly sokszor az elmúlt években, ismét alaposan megkavarta a dolgokat. Hiszen miközben sok veteményes már zöldell a kikelt növényektől, több gyümölcsfa virágzik, és virágba borult az aranyvessző és a magnólia, hétfő reggelre keményen fagyott, míg kedd reggelre hóviharra ébredtünk. A hét további napjaira pedig még a meteorológia bőven jósol csapadékot – ami hó is lehet –, és fagyokat is éjjelente.

Tisztogassuk az ágakat!

Lássuk tehát mit lehet, érdemes tenni annak érdekében, hogy a visszatért hideg és a hó okozta károkat minimalizáljuk! Ha szerencsénk van a hó nem lesz nagy probléma. Kedden is hamar elkezdett olvadni, hiszen a hőmérséklet már akkor is pluszban volt, amikor esett. Később pedig tovább enyhült az idő. Arra érdemes figyelni, hogy mivel nedves hóról van szó, ezért nagy a súlya, ami könnyen letörheti a növények ágát, szárát. Tehát érdemes óvatosan lerázni, vagy kézzel, puha kefével eltávolítani az ágakról, hogy nehogy letörje.

A fagy ellen a veteményesek esetén mulcsolással lehet a legjobban védekezni, de nagy segítség lehet a fátyolfólia is, amelyet nemrég már bemutattunk.

A virágok és gyümölcsfák esetén már nehezebb dió a védekezés. Nem túl nagy növények, a fák esetén szóba jöhet a takarás. Sokan a csomagoláshoz használt buborékos fóliával vonták be a fáikat. Két régóta ismert módszer jöhet még szóba. Az egyik a füstöléses, vagyis, ha éjjelente erős füstöt adó tüzet rakunk, illetve vannak kifejezetten ehhez a módszerhez kialakított kézi füstölők, illetve ködtermelők is. A másik pedig a locsolás, ugyanis öntözés esetén a víz fagyáshőjének felszabadításával történő hőtermelést tudjuk kihasználni. Vagyis bármely meglepő, jéggel védekezünk a fagy káros hatásai ellen.

Még vetni is lehet

De nézzük az aktuális időjárási viszonyok mellett, avagy azon túl, milyen időszerű munkák vannak – lennének – a kiskertekben. A szamócaágyásokat tartsuk tisztán a gyomoktól.

Szabadföldbe vethetjük a retket, sarjhagymát, zöldborsót, salátát, spenótot, leveles és gyökérzöldségeket. A sárgarépa és a petrezselyem magját a gyorsabb csírázás érdekében érdemes egy éjszakára beáztatni. Előnevelhetjük cserepekben az uborkát, a cukkinit, csillagtököt. Ültethetjük a burgonyát és a csemegekukoricát is. A korai ültetésű spenót megfelelő időjárás mellett már szedhető. Virágzásig mindenképp le kell szedni, mert a virágok megjelenésekor már megkeseredik. A dughagyma és a fokhagyma ültetését be kell fejeznünk, különben nem érnek be.

Szakaszosan vethetjük a céklát, valamint a cserépben előnevelteket palántázhatjuk végleges helyükre. A korai burgonyát az előkészített ágyásokba vethetjük. A korai vetésű zöldborsó lassan kihajt, keléskor lazítsuk meg a talaját. A leendő paradicsomés uborkaágyások talaját készítsük elő.

Áttelelő levéltetvek

Ellenőrizzük a növényeinket, mert a levéltetű áttelelő nemzedéke már megjelenhet. A gyomoknak mindegy, hogy jó idő van, vagy rossz, esik a hó, avagy fagy. Nagyon gyorsan megjelennek, és annál is gyorsabban terjednek és nőnek. A gyomok kikapálását rendszeresen végezzük el.

Az elvirágzott hóvirág tőosztásának is itt az ideje, az elvirágzott kora tavaszi hagymások szaporításához a magszedés ideje is elérkezik. Folytathatjuk a tőosztást az évelő virágaink között, ezzel egyidejűleg lassan lebomló műtrágyát is dolgozzunk a talajba. Az évelőket még átültethetjük, ahogy a kardvirággumókat is.

(A borítóképen: Körtefa ága, 2021. április 6-án reggel, a frissen megnyílt rügyekkel és a ráfagyott hóval)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában