Állatmentés

2021.04.18. 09:00

Sérült állatokon segítenek

A jó szolgálatot egy gyermekkori emlék alapozta meg. A Mályi Madármentő Állomáson jártunk.

20210413 Mályi fotó: Ádám János ÁJ Észak-Magyarország A fakivágások okán elárvult kis mókusók gondozása mellet balkáni gerlék, pelék és mezei nyuszik is ellátást kapnak a Madármentő Állomáson. képen: Lehoczky Krisztán, Mályi Természetvédelmi Egyesület elnök

Fotó: Ádám János

Országos hírű, elkötelezett csapatról van szó, amelyik a nevével ellentétben nem csak a madarak mentésével vívta ki a megbecsülést. A legutóbbi jó cselekedetük például az, hogy elárvult mókusokon segítenek.

A történetet lapunk olvasói is ismerhetik. Lehoczky Krisztián, a madármentő állomás vezetője (képünkön, a két mókuskölyökkel) mesélt róla, hogy az egyik fészekalj valószínűleg azért került be hozzájuk, mert valamilyen ragadozó támadta meg a mókuscsaládot.

A másik fészekalj favágás miatt került bajba. Az emberek későn vették észre, hogy a fenyőfa csúcsán van egy lombfészek, és már peregtek ki a kismókusok. Két kisállat pedig azért maradt árván, mert a fészküket valószínűleg a viharos szél rongálta meg.

Indulás menteni

Lehoczky Krisztián kilenc­éves korában mentette meg az első madarat, a bátyjával. Egy balatoni nyaralás idején történt ez – a bajbajutott kis fecske életéért három napig küzdöttek, sikertelenül.

„Kilencévesen mély nyomott hagyott bennem a kis fecske, azóta a szívemhez nagyon közel állnak a madarak” – idézte fel a történetet korábban lapunknak.

A madarak közül most két kis gerle van náluk. Velük ismerkedik a képen látható kutya. Őt régebben fogadták be Lehoczky Krisztiánék. Az eb imádja a madarakat, és sem a kismókusokat, sem a többi gondozott állatot nem bántja. A két kis mezei nyulat ugyanúgy fecskendőből etetik, mint a mókusokat.

Lehoczky Krisztián és családja – felesége, Alexandra és lányuk, Kira – is kiveszi a részét az állatok gondozásából.

Az almát evő pelét Kira megtartja házi kedvencének, annyira a szívéhez nőtt.

A fotózás végén érkezett a hívás egy sérült madárról. Lehoczky Krisztián azonnal indult a helyszínre.

(A borítóképen: Különös gondoskodást, odaadó figyelmet igényel minden sérült állat)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában