kémiaverseny

2021.04.23. 14:00

Mindent nagyon szeretnek, ami kémia

A kazincbarcikai diákok ott vannak az ország legjobbjai között. Mindketten kutatónak készülnek.

Hegyi Erika

Fotó: Ádám János

A mostani tanév igencsak komoly kihívást jelent a középiskolás diákok számára, hiszen november közepétől digitális formában tanulnak. Mégis vannak olyan tanulók, akik a nehézségek ellenére is kiválóan szerepeltek országos versenyeken. Patassy Dániel Richárd és Schvirján Balázs, a kazincbarcikai Irinyi János Református Oktatási Központ 9. osztályos diákjai vegyész ágazaton tanulnak, és 2., valamint 4. helyezést értek el az Irinyi János Országos Középiskolai Kémiaversenyen a technikumba járó tanulók kategóriájában. Ez komoly eredménynek számít, hiszen az Irinyi-verseny nagy múltú, színvonalas kémiaverseny 9–10.-es középiskolások számára. Az online eredményhirdetést május 8-án rendezik.

Két forduló

Dániel, aki a 2. helyet szerezte meg, az Északnak elmondta, hogy már általános iskolában, a Kazincbarcikai Kazinczy Ferenc Tagiskolában is nagyon szerette a kémiát, és amikor mostani kémiatanárnője, Kopcsik Erika felvetette, hogy induljon az Irinyi-versenyen, örömmel jelentkezett.

– Az első fordulót a saját iskolánkban írtuk meg, a területi döntőt pedig a Földes Ferenc Gimnáziumban rendezték. Feladatlapot kellett megoldanunk, ami tartalmazott elméleti és számolási feladatokat is. Az elméleti részt jobban szeretem, de a számolás is jól megy. Tanév elején, amikor még jártunk iskolába, volt lehetőség kísérletezésre, amit szintén nagyon szeretek. Végül az egész országból 12 diák jutott az országos döntőbe, de azt a koronavírus-járvány miatt végül nem tartották meg. Így a végső eredmény az első két forduló pontszámai alapján alakult ki. Pedig vártam a döntőt, mert ott kísérleteket is lehetett volna végezni – tette hozzá Dániel.

Elárulta azt is, miért szereti a kémiát. Mint fogalmazott, motivációt jelent számára, ha látja munkájának az eredményét. A kémia pedig épp ilyen. Ha feladatokat old meg, akkor a helyes eredménynek örül, ha pedig a kísérlet úgy sikerül, ahogy várta, az is óriási sikerélmény számára.

Bár Dániel még csak most kezdte a középiskolát, de már határozott elképzelése van a jövőről. Szeretne egyetemen továbbtanulni, hogy kutatómérnök lehessen.

Sokat tanultak

Osztálytársa, Schvirján Balázs az Északnak azt mesélte, hogy ő is, mint minden diák, hetedik osztályban találkozott először a kémia tantárggyal. Az izsófalvi Izsó Miklós Általános Iskolába járt, és ott Molnár Attila tanár úr szerettette meg vele a kémiát.

– Amikor a középiskolában tanárnő kérte, hogy induljak a versenyen, örömmel vállalkoztam. Nem volt könnyű a felkészülés, nagyon sokat tanultunk, tanórákon és azon kívül is. A versenyen érdekes feladatokkal találkoztam: egyenletrendezés, különböző anyagok tulajdonságai, számolások. Mindegyik témakört nagyon szeretem, hiszen mindegyik a kémiáról szól, és ami kémia, azt én mind kedvelem – fogalmazott Balázs.

Mint mondta, a kísérleteket is várta, de sajnos azok elmaradtak. – A kémia azért áll hozzám közel, mert rendkívül színes tudományág, de a többi reál tárgy is jól megy, a matematika, a fizika és a biológia. Ha körbenézünk a környezetünkben, szinte mindenütt ott van a kémia, ezért is az egyik kedvencem. A negyedik helyezéssel elégedett vagyok, bár lehetett volna jobb is. Majd jövőre – tette hozzá Balázs bizakodóan.

Az ő terve is az, hogy egyetemen folytassa majd a tanulást, kémiával és biológiával szeretne foglalkozni, nagy álma pedig, hogy kutató lehessen.

Jó alapokkal

A tehetséges diákok kémiatanára, Kopcsik Erika hozzátette, tanítványai nemcsak az Irinyi-versenyen remekeltek, hanem bejutottak a Curie Kémia Emlékverseny döntőjébe is, amit május 8-án rendeznek online. Ezen a megméretésen egyébként hat kilencedikes diákja indult, és mindannyian ott voltak a területi fordulóban.

– Dániel és Balázs szeptemberben kezdték a középiskolát, és tulajdonképpen én is új vagyok az intézményben, mert előtte a BorsodChemben dolgoztam, mivel okleveles vegyész és kémiatanár vagyok. Két tanítványom igen jó alapokkal érkezett az általános iskolából, úgyhogy a versenyeredményben az általános iskolai tanároknak is nagy szerepük van. Ez ritka dolog egyébként, mert ma már a kémiatanár „kihaló szakmának” számít – jegyezte meg Kopcsik Erika.

Mint elmondta, Dániel és Balázs rendkívül elkötelezett a kémia iránt. Jó fejük van. Hamar megértenek mindent, és nagyon szeretik a kémiát tanulni.

Interaktív órákat tartottunk esténként vagy hétvégén a verseny előtt

Kopcsik Erika

– Minden feladatot, amit feladtam nekik, egytől egyig megoldottak. Interaktív órákat tartottunk esténként vagy hétvégén a verseny előtt. Kamera segítségével mutattam a feladatok levezetésének a módját, hiszen számos témakör, ami a versenyen szerepel, nem része a kötelező tananyagnak. A járvány miatt csak a digitális térben kommunikáltunk november óta, személyesen csak a területi döntőn találkoztunk. Nagyon büszke vagyok a fiúkra, hiszen országos versenyen a legjobbak között lenni óriási eredmény – fogalmazott a kémiatanár.

(A borítóképen: Patassy Dániel Richárd, Kopcsik Erika és Schvirján Balázs)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában