palacsinta

2021.04.13. 12:00

Lekvár, túró, kakaó, nutella

A kész palacsinták aztán ízlés szerint lekvárral, túróval, kakaóval, nutellával ízesíthetőek.

Pap Gyula

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Kedves gyerekkori emlékem az anyukámmal folytatott palacsintasütés, amely különleges hangulatával, ízeivel felidézi ma is ezt az időszakot.

A legegyszerűbb palacsinta – amelyet többnyire két sütő segítségével készítek – hozzávalói egy tojás, négy kanál liszt, csipet só, pár csepp olaj, szódavíz, tej, pici cukor. Sütés előtt nem baj, ha egy órát pihen az alapanyag, hogy fel tudjon olvadni a liszt, és a cukor mennyiségénél ügyelni kell, hogy oda ne kozmáljon. Fontos, hogy ügyeljünk a pontos adagolásra, hogy se túl vastag, se túl lukacsos ne legyen az anyag, mert a küllemes em lesz szép, de az íze se lesz ,,fájintos”.

A kész palacsinták aztán ízlés szerint lekvárral, túróval, kakaóval, nutellával ízesíthetőek akár ebben a sorrendben is. Speciális termék a palacsintatorta, amelyet hasonló alapanyagból készítünk, mint a szóló verziót, azzal a különbséggel, hogy csak az egyik oldalát sütjük meg, és tűzálló tálba adagoljuk a félkész palacsintát. Finom csokireszelékkel vagy kakaóval fedjük a csupasz felületet, és a körülbelül huszadik emelet befejeztével 180 fokos sütőben készre sütjük. Tejszínhabbal, gyümölccsel tálalva, nagyon hamar el tud fogyni.

Menyus palacsintája

Aki az extrém ízeket sem veti meg, annak jó szívvel ajánlható a debreceni illetőségű recept alapján egy tojásból és három kanál lisztből készülő kompozíció. Tej és só hozzáadásával tejszínsűrűségűre keverjük a masszát, és legalább félórát állni hagyjuk. A specialitás a sülthagyma-, kolbász-, szalonna-, sonkaalapban rejtezik, melyet vastagon befedünk a palacsintatésztával.

Végső formáját megfordítva nyeri, amikor is kvázi két oldalán sült tojásként kezdi az ínycsiklandást, melyet paprika, paradicsom segítségével esetleg tejföllel, sajttal tovább fokozhatunk.

(A borítóképen: Ez is egy gusztusos palacsintavariáció)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában